Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Nové odhalenie o Tunisanovi z berlínskej masakry: Agenti vedeli o jeho tajných plánoch

Hľadaný Anis Amri (24) Zobraziť galériu (8)
Hľadaný Anis Amri (24) (Zdroj: archív)

BRATISLAVA - Na povrch vyplávali nové informácie o hľadanom Tunisanovi, ktorý môže stáť za útokmi na berlínskych vianočných trhoch. A sú to desivé informácie. Anis Amri sa učil vyrábať bombu, bol napojený na radikálneho islamistu, komunikoval s Islamským štátom. Vedeli o ňom aj Američania, zakázali mu vstup do krajiny. Monitorovali ho aj Nemci, dokonca ho aj na deň zadržali, no prepustili ho. Tento fakt vyvolal v Nemecku veľkú vlnu rozhorčenia.

Anis Amri (24) je vysoký 178 centimetrov, váži 75 kilogramov a momentálne jeden z najhľadanejších podozrivých na svete. Čo o ňom doteraz všetko vieme?

Hľadal informácie o výrobe bômb, komunikoval s IS

Podľa amerických zdrojov na internete vyhľadával informácie o tom, ako vyrobiť bombu. Najmenej raz sa spojil s predstaviteľmi Islamského štátu prostredníctvom Telegram Messenger. Informuje o tom New York Times (NYT) s tým, že Amri mal do USA zakázaný vstup.

Nové odhalenie o Tunisanovi
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP)

Krádež auta, väzenie v Taliansku

Z doposiaľ medializovaných informácií mal Amri pred šiestimi rokmi ukradnúť v Tunisku auto. O rok na to utiekol do Talianska. Tam ho podľa denníka La Stampa mali zavrieť do väzenia na štyri roky v Palerme a Catanii. Podľa informácií spoluväzňov bol násilnícky typ. Následne mal byť vyhostený z Talianska.

Čakal na deportáciu

O Amrim je počuť potom až v júli v roku 2015, kedy žiada o azyl. Následne je registrovaný v utečeneckom tábore v severnom Porýnií-Vestfálsku. V auguste toho istého roka ho zachytila nemecká polícia s falošným talianskym pasom a zadržala ho. Mal byť deportovaný, no nestalo sa tak, polícia ho považovala za potenciálne nebezpečného a monitorovali ho.

Nové odhalenie o Tunisanovi
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: polícia)

Prechod do Nemecka a radikalizácia

V Nemecku sa radikalizuje pod vplyvom irackého imáma Abu Walaa, považovaného za vplyvného islamistu napojeného na Islamský štát, ktorý rekrutuje nových teroristov. Keď v novembri tohto roka irackého imáma zatkli, o Amrim nebolo ani stopy. Walaa podľa NYT mal prezývku "muž bez tváre", pretože sa do kamery modlil otočený chrbtom.

Rozhorčenie v Nemecku

"Fakt, že nemeckí predstavitelia stále pracovali na vypátraní niekoho, kto môže byť zodpovedný za útokmi a mal byť deportovaný už dávno pred mesiacmi, je otrasný," povedal Stephan Mayer, hovorca konzervatívcov v nemeckom parlamente. Rozhorčenie Nemcov môže byť o to väčšie, že Amriho na deň už zadržali, ale museli ho pustiť, pretože nevedeli určiť jeho presnú identitu, informuje NYT.

Nové odhalenie o Tunisanovi
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: polícia)

Vypočúvaná rodina

Tuniská protiteroristická policajná jednotka prehľadala včera dom a vypočúvala rodinu Anisa Amriho hľadaného v súvislosti s pondelňajším útokom kamiónom na vianočných trhoch v Berlíne. Rodina 24-ročného muža z provincie Kairouan potvrdila, že s ním nebola v pravidelnom kontakte od roku 2010, keď počas povstania v Tunisku odišiel z domova. Kairouan sa považuje za baštu saláfistov v Tunisku.

Odmena za dolapenie

Nemecký Spolkový kriminálny úrad (BKA) medzitým vypísal odmenu vo výške 100.000 eur za informácie vedúce k zadržaniu Anisa Amriho, ktorého doklady sa našli v kamióne. Vyšetrovatelia ho zatiaľ považujú za hlavného podozrivého v prípade útoku kamiónom, pri ktorom v pondelok v Berlíne zomrelo 12 ľudí a 48 utrpelo zranenia.

Nové odhalenie o Tunisanovi
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR)

Viac o téme: TerorizmusBerlínAnis Amri
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu