Utorok4. jún 2024, meniny má Lenka, zajtra Laura

Sezónu hurikánov v Atlantiku odštartovala búrka Barry

MIAMI - Sezónu hurikánov v Atlantickom oceáne, která oficiálne začala v piatok, odštartovala tropická búrka Barry, ktorá sa vytvorila nad Mexickým zálivom. V Tichom oceáne zase silnie búrka Barbara, která by dnes mohla vstúpiť nad pevninu medzi Mexikom a Guatemalou.

Rýchlosť vetra búrky Barry, ktorá sa o 05.00 SELČ nachádzala viac než 300 km od floridských ostrovov Key West, dosahuje 85 km/h. Barry ale asi neprerastie do hurikánu. Očakáva sa, že intenzita búrky bude klesať. Nad pobrežím USA by mala podľa očakávaní vyvolať len silnejšie zrážky.

Experti tento rok očakávajú nadpriemernú hurikánovú aktivitu na Atlantikom. Na konci mája vedci z Coloradskej štátnej univerzity zverejnili predpoveď, podľa ktorej v oblasti očakávajú počas šiestich mesiacov 17 tropických búrok, z ktorých deväť môže prerásť do hurikánu. Priemerne sa v tejto oblasti vyskytuje 11 búrok, z ktorých sa šesť zmení na hurikán.

V Tichom oceáne zas meteorológovia sledujú tropickú búrku Barbara, ktorá by už dnes mohla zasiahnuť oblasť hraníce medzi Mexikom a Guatemalou. Ani pri Barbare sa neočakáva, že by sa zmenila na hurikán. Její vietor dosahuje približne rovnakú rýchlosť ako Barry - 85 km/h. Experti varujú, že zrážky, ktoré Barbara nad pevninou vyvolá, by mohli spôsobiť nebezpečné záplavy či zosuvy pôdy.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu