Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

EÚ poskytla pomoc Iraku: Lietadlo doviezlo 40 ton humanitárneho nákladu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BRUSEL - Európska únia vyslala do Iraku 40 ton naliehavo potrebnej humanitárnej pomoci, a to prostredníctvom svojho mechanizmu civilnej ochrany. Informovala o tom dnes Európska komisia (EK).

Lietadlo s nákladom pristalo v Arbíle na severe Iraku v rámci prvej zo série plánovaných operácií, ktoré organizuje EK spoločne s členskými štátmi EÚ. "Tento vzdušný most, zabezpečujúci naliehavo potrebnú pomoc, je hmatateľným vyjadrením európskej solidarity s irackým ľudom," uviedol povedal eurokomisár pre humanitárnu pomoc a krízové opatrenia Christos Stylianidis. 

Pripomenul pritom, že pokračujúce boje medzi vládnymi jednotkami a ozbrojencami takzvaného Daeš spôsobujú obrovské utrpenie irackým civilistom. Súčasťou prvej leteckej dodávky je 268 rodinných stanov pre 1400 ľudí, 3000 prikrývok, plachiet a spacích podložiek, balíčky pre novonarodené deti a základné hygienické potreby. Túto pomoc poskytlo Fínsko prostredníctvom mechanizmu civilnej ochrany EÚ.

Preprava humanitárnej pomoci bola na 85 percent spolufinancovaná Európskou úniou. Z Arbílu má byť pomoc prerozdelená najzraniteľnejším skupinám ľudí zasiahnutých bojmi v Mósule a jeho okolí. Pripravené je aj ďalšie lietadlo s humanitárnou pomocou, ktoré priletí do Arbílu v utorok a ktoré privezie 100 stanov, 10.000 prikrývok a 1000 kuchynských súprav. Túto pomoc poskytlo Rakúsko, rovnako s dopravou spolufinancovanou EÚ.

Ďalšiu dodávku viac ako 570 stanov, 7400 prikrývok, rôzneho nepotravinárskeho tovaru (hygiena, školské pomôcky, veci do domácnosti) a zdravotníckeho vybavenia ponúklo Dánsko a Švédsko. Táto pomoc by mala doraziť do Iraku v stredu. Nemecko okrem toho ponúklo generátory na výroby elektriny, avšak diskusie o spôsobe ich doručenia ešte prebiehajú.

Viac o téme: IrakEurópska úniaDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu