Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

MIMORIADNA SPRÁVA Ďalšie ničivé zemetrasenie: Desiatky mŕtvych, zničené budovy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: topky)

HONIARA - Zemetrasenie s magnitúdou 7,7 zasiahlo dnes o 18.38 h SEČ Šalamúnove ostrovy ležiace v Tichomorí východne od Papuy-Novej Guinei. Informovalo o tom Tichomorské centrum varovania pred cunami (PTWC).

Centrum vydalo varovanie pred prívalovými vlnami okrem Šalamúnových ostrovov aj pre Vanuatu, Papuu-Novú Guineu, Nauru, Novú Kaledóniu, Tuvalu a ostrov Kosrae. Na pozore sa majú mať aj obyvatelia Havajských ostrovov. Hypocentrum zemetrasenia sa podľa americkej geologickej služby USGS nachádzalo pod oceánskym dnom v hĺbke 49 kilometrov vo vzdialenosti 63 kilometrov od mesta Kirakira ležiacom na Šalamúnových ostrovoch.

V apríli 2007 postihlo zemetrasenie s magnitúdou 8,1 súostrovie New Georgia patriace k Šalamúnovým ostrovom, ktoré vyvolalo regionálne cunami. O život prišlo 52 ľudí a zničených bolo viac ako 300 domov, školy a nemocnica v meste Sasamunga.

Zemetrasenie zasiahlo včera ostrov Sumatra, vyžiadalo si najmenej 102 obetí

Na najmenej 102 mŕtvych sa zvýšila bilancia obetí zemetrasenia, ktoré v stredu postihlo indonézsky ostrov Sumatra. Zranenia utrpelo ďalších vyše 700 ľudí, z nich najmenej 136 vážne. Informovali o tom dnes indonézske úrady. Záchranárske tímy pokračujú v prehľadávaní trosiek budov. Oficiálne síce evidujú iba jednu nezvestnú osobu, úrady však predpokladajú výraznejší nárast bilancie obetí.

Prvé otrasy zeme s magnitúdou 6,4 zaznamenali v provincii Aceh v stredu o 5.03 h miestneho času (utorok 23.03 h SEČ). Najviac postihnutými okresmi sú Pidie Jaya a Pidie. Indonézia sa rozprestiera v oblasti tzv. ohnivého kruhu, podkovovitého reťazca vulkanických pohorí, tektonických zlomov a oceánskych priekop, a je preto vystavená častým zemetraseniam. V roku 2004 zasiahlo Sumatru zemetrasenie s magnitúdou 9,1 a následná vlna cunami zabila 230.000 ľudí v 11 krajinách.

Viac o téme: Zemetrasenie Šalamúnove ostrovy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu