Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Napätie sa stupňuje: Turecko podniká po zdržaní podpredsedníčky parlamentu v Nemecku odvetu

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: TASR/AP)

ANKARATA/BERLÍN - Napätie v turecko-nemeckých vzťahoch eskaluje. Turecko sa v reakcii na komplikácie pri vycestovaní podpredsedníčky parlamentu Ayse Nur Bahcekapiliovej zo spolkovej republiky rozhodlo sťažiť vstup i výstup do krajiny pre nemeckých diplomatov, a to s platnosťou od stredajšieho večera.

Ako vyplýva z dnešných informácií tamojších médií, nemeckým diplomatom umožnia vstup do krajiny i vycestovanie až po detailnej kontrole a skúmaní dokumentov príslušníkmi pasovej kontroly. Štyria nemeckí diplomati už kvôli tomu zmeškali svoje plánované odlety, informovala tlačová agentúra DPA.

Poprední tureckí činitelia sa už skôr nechali počuť, že očakávajú od nemeckej strany vysvetlenie údajne dehonestujúceho prístupu k spomínanej tureckej poslankyni. V tomto duchu sa dnes v Ankare vyjadril aj Ibrahim Kalin, hovorca hlavy štátu, prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Podľa jeho slov Ankara očakáva, že Berlín preskúma okolnosti, ktoré viedli k incidentu a podnikne adekvátne kroky voči zodpovedným.

Podpredsedníčku parlamentu v Nemecku okradli a prišla aj o cestovný pas. V náhradných dokumentoch vystavených ambasádou podľa nemeckej strany vraj chýbal údaj o jej diplomatickej imunite, preto sa zdržala pri odbavovaní začiatkom mesiaca na letisku Bonn/Kolín nad Rýnom.

Hovorca tureckého prezidenta v tejto súvislosti poznamenal, že nemecké orgány mali v tejto situácii preukázať viac citlivosti. Najvyšší turecký predstaviteľ sa v stredu na adresu Nemecka vyjadril, že prijíma ako hosťov teroristov, avšak podpredsedníčku tureckého parlamentu a jej delegáciu nechá celé hodiny čakať na odbavenie. Súčasne pohrozil, že na takéto konanie bude Turecko reagovať podobne.

Iba o niekoľko hodín neskôr turecká polícia údajne šikanovala spravodajcov nemecky vysielajúcej švajčiarskej televízie SRF domnievajúc sa, že ide o nemeckých žurnalistov. Nemeckého veľvyslanca v Turecku Martina Erdmanna v tejto súvislosti povolali na ministerstvo zahraničných vecí v Ankare. Nemecká Spolková polícia však tvrdí, že zdržanie kvôli objasneniu danej záležitosti činilo na spomínanom letisku maximálne 45 minút.

Viac o téme: NemeckoTurecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu