Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Exhumácia tiel zo Smolenska objavila niečo strašidelné: Niečo tu poriadne smrdí

Trosky lietadla po havárii. Zobraziť galériu (5)
Trosky lietadla po havárii. (Zdroj: TASR/AP)

VARŠAVA - Najmenej jedna z obetí leteckého nešťastia poľského prezidentského lietadla pri Smolensku zrejme spočívala v nesprávnom hrobe. Podľa agentúry PAP to dnes uviedla poľská prokuratúra, ktorá vykonáva kontroverzné exhumácie pozostatkov obetí kvôli novému vyšetrovaniu katastrofy.

Spravodajský server wPolityce.pl dnes zverejnil informáciu, že v hrobe niekdajšieho predsedu Poľského olympijského výboru Piotra Nurowského, ktorý bol v apríli 2010 jednou z 96 obetí nešťastia, ležalo telo iného človeka, ktorý zomrel pri rovnakej udalosti. Prokuratúra potom vydala vyhlásenie, že "existuje veľká pravdepodobnosť", že počas exhumácií vykonávaných v týchto dňoch bolo telo jednej z obetí nájdených v nesprávnom hrobe. Úrad o tom už informoval príbuzných, zámenu tiel majú definitívne potvrdiť genetické testy.

Exhumácia tiel zo Smolenska
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Vybranie tiel obetí začalo v novembri z iniciatívy vládnucej konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS). Niektorí jej členovia majú podozrenie, že sa bývalý prezident Lech Kaczynski a ďalších 95 pasažierov letu do Smolenska nestali obeťou leteckej nehody, ako tvrdia závery predchádzajúceho vyšetrovania, ale atentátu v dôsledku sprisahania Ruska a vtedajšieho poľského premiéra a terajšieho predsedu Európskej rady Donalda Tuska.

Exhumácia tiel zo Smolenska
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Exhumácia tiel zo Smolenska
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Predsedom PiS je Kaczyńského brat Jaroslaw, odveký Tuskov politický rival. Predchádzajúce vyšetrovanie vykonané počas Tuskovej vlády pripočítalo katastrofu pri Smolensku zlému počasiu a ľudským chybám.

Exhumácia tiel zo Smolenska
Zobraziť galériu (5)

Vo vládnom lietadle, ktorý sa za hustej hmly roztrieštil pri pokuse o pristátie na smolenskom letisku, zahynulo spolu s prezidentom a jeho ženou mnoho ďalších poľských elít. Celá delegácia si mala uctiť pamiatku tisícov zajatých poľských dôstojníkov, ktoré na jar 1940 povraždila stalinská tajná polícia. Exhumácie viac ako ôsmich desiatok tiel by mali pokračovať zhruba rok.

Viac o téme: KatastrofaExhumáciaSmolenskPoľsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu