Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

ONLINE Prvé hororové zábery po páde: V Pakistane sa zrútilo lietadlo, na palube zahynulo 48 ľudí

Trosky havarovaného lietadla. Zobraziť galériu (11)
Trosky havarovaného lietadla. (Zdroj: ptv news, twitter)

ISLAMABAD - Lietadlo pakistanských aerolínií PIA s viac ako štyridsiatimi ľuďmi na palube sa dnes zrútilo cestou do pakistanskej metropoly Islamabad. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na miestnu políciu. Stroj po štarte z mesta Čitrál na severe krajiny stratil kontakt s pozemnou letovou kontrolou a zmizol z radarov. Spadol údajne v oblasti mesta Abbottábád, ktoré leží asi sto kilometrov severne od Islamabadu. Išlo o let PK-661.

19:35 Je to potvrdené. Nehodu neprežil nikto zo 42 cestujúcich a šiestich členov posádky lietadla.

19:19 Rakúšania sú zamestnancami firmy Andritz so sídlom v Graz, resp. dcérskej firmy Andritz Hydro sídliacej vo Viedni. V Pakistane boli kvôli projektu vodnej elektrárne, uviedla agentúra APA.

ONLINE Prvé hororové zábery
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP)

19:06 Najmenej dvaja občania Rakúska a jeden Číňan sú medzi obeťami dnešnej havárie dopravného lietadla na severe Pakistanu. Informoval o tom národný dopravca Pakistan International Airlines.

18:22 Podľa oficiálnych zoznamov leteckej spoločnosti bolo na palube 48 ľudí vrátane piatich členov posádky a pozemného inžiniera.

17:55 Podľa najnovších informácii našli už 36 tiel. Na záchrannom úsilí sa podieľa asi 500 vojakov, lekárov a zdravotníkov.

17:12 Presný Počet Ľudí na palube stále nie je jasný. Kým Reuters hovorí o 47 ľuďoch, podľa agentúry AFP bolo v lietadle 37 pasažierov z členov posádky. Agentúra AP udáva počet ľudí v lietadle "okolo 40".

6 leteckých nešťastí, ktoré otriasli svetom športu: Vzali život Demitrovi aj Manchestru United

17:02 Irfan Elah, letecký tajomník vlády, oznámil médiám, že lietadlo trpelo problémami s motorom. Stále je je to však príliš skoro na určenie príčiny nehody.

16:51  Úsilie záchranárov pokračuje i naďalej.

16:32 

15:53 Policajný úradník Ilyas Abbasi povedal pre AFP, že telá ako prví vyberali z trosiek dedinčania. Stroj totiž havaroval asi štyri kilometre od odľahlej dediny v horách, kam sa dokázali ľudia dostať iba pešo.

15:33 Smrť obľúbeného moslimského kazataľa Junaida Jamsheda potvrdil jeho brat. Podľa priateľa bol muž v Čitráli na desaťdňovej duchovnej ceste.

15:28 Medzi pasažiermi boli aj údajne traja cudzinci. Lietadlo pilotoval podľa pakistanských médií Saleh Janjua, co-pilota mu robil Ahmed Janjua.

ONLINE Prvé hororové zábery
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP)

15:20 Všetci ľudia na palube zrúteného dopravného lietadla sú pravdepodobne mŕtvi. Podľa armádnych zdrojov z trosiek už vyzdvihli 21 tiel. Letecký úradník povedal, že je príliš skoro hovoriť o príčinách havárie, ale zrejme k nej došlo kvôli poruche motora.

15:00 Help Desk na letisku v Islamabade sa pripravuje na poskytnutie informácií a pomoci príbuzným cestujúcich.

ONLINE Prvé hororové zábery
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: twitter/Shafek Koreshe)

14:50 Prvé zábery z miesta leteckého nešťastia.

14:47 Na Twitteri zverejnili fotografie členov posádky.

ONLINE Prvé hororové zábery
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Twitter/Zain Ali)

14:43 Podľa Express Tribune sa na palube nachádzala aj letuška Asma Adilová.

14:15 Letisko v Islamabade očakávalo oficálne pristátie lietadla o 16.40 miestneho času. Zrútilo sa však o približne desať minúť skôr. Z Čitrálu odlietalo o cca 15.30.

ONLINE Prvé hororové zábery
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: islamabadairport.com.pk)

14:05 Na internete sa objavil zoznam pasažierov. Podľa neho bolo na palube 31 mužov, 9 žien a dve deti.

ONLINE Prvé hororové zábery
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Twitter)

13:59 Predstaviteľ pakistanskej polície Saíd Vazír v pakistanskej televízii povedal, že podľa miestnych obyvateľov bolo lietadlo už pred dopadom na zem v plameňoch. Svedok citovaný agentúrou Reuters vyhlásil, že nehodu s najväčšou pravdepodobnosťou nikto neprežil a že mnoho tiel je silne ohorených a na nepoznanie znetvorených.

ONLINE Prvé hororové zábery
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Twitter)

13:52 "Na miesto mieria záchranné tímy. Až sa tam dostanú, budeme vedieť viac," povedal agentúre Reuters hovorca pakistanského úradu pre civilné letectvo Parvíz George.

13:48 Vysokopostavený policajný predstaviteľ provincie Chajbar Paštúnchvá, Laík Chán, pre tlačovú agentúru Reuters uviedol, že lietadlo ATR-42 sa zrútilo v tomto severozápadnom regióne neďaleko mesta Chavílíján.

ONLINE Prvé hororové zábery
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: dunyannews.tv)

13:45 V roku 2010 zahynulo pri nešťastí lietadla pakistanskej spoločnosti Airblue na trase medzi mestom Karáčí a Islamabadom 152 osôb.

13:40 Hovorca aerolínií PIA zverejnil na Twitteri informácie o leteckom nešťastí.

13:30 Dawn News uviedli, že na palube lietadla sa nachádzal aj pakistanský spevák a náboženský kazateľ Junaid Jamshed s manželkou. Toto sú posledné fotografie, ktoré zverejnil 4. decembra na Twitteri.

13:20 Národný dopravca vo svojom vyhlásení potvrdil, že lietadlo stratilo kontakt s riadiacou letovou prevádzkou v stredu popoludní, presnejšie okolo 16.30 miestneho času.

Chronológia leteckých nešťastí vo svete v roku 2016 s vyše desiatimi obeťami

3. decembra 2016 - INDONÉZIA 

Lietadlo indonézskej polície s 13 ľuďmi na palube sa zrútilo do mora. Dvojmotorové turbovrtuľové lietadlo typu M28 Skytruck viezlo 13 policajných príslušníkov z mesta Pangkal Pinang na medzinárodné letisko na ostrove Batam (neďaleko Singapuru). 

28. novembra 2016 - KOLUMBIA 

Pád lietadla, na ktorého palube boli členovia brazílskeho futbalového klubu Chapecoense, si vyžiadal 71 obetí. K havárii došlo krátko pred polnocou miestneho času v provincii Antioquia, v hornatej oblasti neďaleko Medellínu. Nešťastie prežilo šesť ľudí - traja futbalisti, dvaja členovia posádky lietadla a jeden novinár. 

18. mája 2016 - EGYPT 

Airbus A320 spoločnosti EgyptAir (let MS804) so 66 ľuďmi na palube odštartoval z parížskeho Letiska Charla de Gaulla o 23.09 h SELČ. Dispečeri s ním stratili kontakt nad Stredozemným morom o 02.45 h SELČ. Egyptským pátracím tímom sa podarilo 15. júna objaviť jeho vrak.

13. apríla 2016 - PAPUA NOVÁ GUINEA 

Dvanásť ľudí vrátane 31-ročného austrálskeho pilota zahynulo na palube malého lietadla, ktoré sa pokúsilo pristáť na Papue-Novej Guinei. Lietadlo spoločnosti Sunbird Aviation sa zrútilo popoludní do močiara tesne pred pristávacou dráhou v meste Kiunga v strednej časti krajiny. Nehodu spôsobila porucha motora.

19. marca 2016 - RUSKO 

Nikto zo 62 ľudí na palube neprežil haváriu lietadla nízkonákladovej spoločnosti FlyDubai, ktoré sa zrútilo na letisku v ruskom meste Rostov na Done, ležiacom neďaleko ukrajinských hraníc približne 950 kilometrov južne od Moskvy. Boeing 737 viezol z Dubaja 55 pasažierov a sedem členov posádky.

24. februára 2016 - NEPÁL

Všetkých 23 osôb na palube zahynulo pri havárii menšieho civilného lietadla, ktoré sa zrútilo v hornatej oblasti stredného Nepálu. V lietadle typu DHC-6 Twin Otter spoločnosti Tara Air sa okrem trojčlennej posádky nachádzalo 20 pasažierov. 

Viac o téme: LietadloLetecké nešťastiePakistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu