Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Francúzsky premiér si robí zálusk na teplé miestečko: Bude kandidovať za prezidenta

Manuel Valls
Manuel Valls (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Francúzsky premiér Manuel Valls dnes podvečer oficiálne oznámi svoju kandidatúru pre prezidentské voľby, ktoré sa vo Francúzsku uskutočnia na budúci rok. Informoval o tom dnes v Paríži úrad vlády.

Svoje rozhodnutie oznámi dnes o 18.30 h SEČ na radnici v meste Évry v Parížskej oblasti, ktoré je už 11 rokov jeho volebným obvodom. Očakáva sa, že súčasne avizuje aj svoju demisiu z funkcie predsedu vlády.

Ako každý pondelok, aj dnes sa Hollande a Valls zídu na pracovnom obede v Elyzejskom paláci. Predpokladá sa, že Valls bude s prezidentom tentoraz hovoriť aj o detailoch súvisiacich s odchodom z funkcie, informoval na svojej stránke denník Le Figaro. Zdroje oboznámené so situáciou tvrdia, že Hollande sa s Vallsom nebude radiť o nástupcovi vo funkcii predsedu vlády. "Premiér by bol do toho rád zapojený, ale prezident sa nebude na názor pýtať nikoho, a už vôbec nie Vallsa," uviedol zdroj blízky Hollandovi.

Valls sa už v roku 2012 zúčastnil na primárkach ľavice pre prezidentské voľby. V straníckych voľbách však získal len päť percent hlasov, zatiaľ čo jeho hlavný rival, Arnaud Montebourg, dostal 17 percent hlasov. Podľa francúzskych médií pred voľbami v roku 2017 sa "karta obrátila": prvé prieskumy verejnej mienky naznačujú, že premiér by tohto svojho dávneho rivala v prvom kole primárok predbehol.

Účasť na primárkach francúzskej ľavice striktne odmieta bývalý minister hospodárstva vo Vallsovej vláde Emmanuel Macron, ktorý sa tiež chce uchádzať o prezidentskú funkciu. Tvrdí, že tieto primárky sú dávno rozhodnuté. Primárky francúzskej ľavice sa uskutočnia 22. a 29. januára. 

Rezignuje na funkciu

Valls (54), ktorý dnes oficiálne oznámil svoju kandidatúru v budúcoročných prezidentských voľbách, rezignuje na svoju súčasnú funkciu podľa vlastných slov už v utorok. Najvyšší francúzsky predstaviteľ Francois Hollande tak bude musieť pre ostatné mesiace svojho pôsobenia v Elyzejskom paláci nájsť nového predsedu vlády.

Meno Vallsovho nástupcu nie je zatiaľ známe, aj keď sa špekuluje hneď o niekoľkých možných adeptoch, okrem iného ministrovi vnútra Bernardovi Cazeneuvovi, šéfovi rezortu hospodárstva a financií Michelovi Sapinovi či hovorcovi vlády Stéphanovi Le Follovi. Všetci menovaní patria medzi blízkych Hollandových spolupracovníkov.

Manuel Valls sa už v roku 2012 zúčastnil na primárkach ľavice pre prezidentské voľby. V straníckych voľbách však získal len päť percent hlasov, zatiaľ čo jeho hlavný rival, Arnaud Montebourg, dostal 17 percent hlasov.

Viac o téme: FrancúzskoManuel Valls
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu