Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Fínsko v šoku: Mladík (23) pred reštauráciou zastrelil starostku mesta a dve novinárky!

Miesto činu Zobraziť galériu (3)
Miesto činu (Zdroj: Twitter)

HELSINKI - Tri ženy zastrelil v noci na dnes mladý muž pred reštauráciou v mestečku na juhovýchode Fínska. Obeťami strelca sa stali starostka mesta a dve miestne novinárky, oznámila dnes na tlačovej konferencii polícia. Potvrdila zároveň, že páchateľ bol zadržaný a vypočúvaný. Motív jeho činu ale zatiaľ stále nie je jasný.

Incident sa odohral okolo polnoci v mestečku Imatra pri hraniciach s Ruskom, ktoré má 28 000 obyvateľov. Pred reštauráciou na pešej zóne v centre, kde sa nachádzajú aj nočné kluby, strieľal dvadsaťtriročný miestny občan.

Fínsko v šoku: Mladík
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)

Svoje tri obete zasiahol každú niekoľkými ranami z pušky do hlavy a trupu. Očití svedkovia obete identifikovali. K miestu zrovna v tom čase prichádzalo hliadkové policajné auto. Strelec nekládol pri zadržaní odpor.

Miestne úrady otvorili po incidente krízové ​​centrum. "Boli tam ľudia, keď sa to stalo. V tak malom meste je to dosť veľký incident a mnoho ľudí zažilo šok," povedala hovorkyňa miestneho sociálneho a zdravotníckeho odboru.

Fínsko s 5,4 milióna obyvateľmi je krajinou so silnou loveckou tradíciou. Oficiálne registrovaných je v krajine 650 000 držiteľov zbraní, prípady zabitia človeka s ich použitím sú ale vzácne. Po dvoch prípadoch streľby v škole v minulých desiatich rokoch boli ale zbrojné zákony v krajine sprísnené.

Útočník, ktorý zastrelil 3 ženy v Imatre, mal záznamy v registri trestov

Saku Tielinen, ktorý vedie vyšetrovanie, uviedol médiám, že podozrivý má záznamy v trestnom registri, vrátane násilných incidentov a krádeže. Vyšetrovateľ však odmietol zverejniť totožnosť muža či ďalšie podrobnosti. Dodal, že podozrivý toho veľa po zatknutí nepovedal. Je ešte známe, že puška bola registrovaná, ale nevlastnil ju podozrivý strelec. Zatknutý mladík nemal v krvi stopy alkoholu, ale treba urobiť aj testy na ostatné omamné látky.

Fínsko v šoku: Mladík
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)

Motív zločinu zatiaľ úrady nepoznajú. "Nie sú žiadne náznaky, že išlo o politický motív. Zdá sa, že strelec a obete sa navzájom nepoznali. Všetko naznačuje, že obete si vybral náhodne," spresnil Tielinen.

Vyšetrovatelia mali v pláne ešte dnes zadržaného oficiálne vypočúvať. Podozrivý prišiel pred reštauráciu na svojom aute a do troch žien začal strieľať, keď vyšli z reštaurácie. Potom v aute, zaparkovanom na pešej zóne, čakal na príchod policajtov - išiel s nimi mlčky a pokojne.

Viac o téme: StreľbaStarostkaFínskoImatra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu