Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

V Číne bol popravený nevinný muž: Rozhodnutie súdu mu život už nevráti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PEKING - Čínsky najvyšší súd zbavil dnes viny mladého muža, ktorého pred 21 rokmi usvedčili a následne popravili za znásilnenie a vraždu.

Dvadsaťročného Nie Šu-pina zastrelila v roku 1995 popravná čata po tom, ako ho usvedčili zo znásilnenia a vraždy ženy v meste Š'-ťia-čuang ležiacom v provincii Che-pej. Čínsky najvyšší súd však dnes rozhodol, že fakty, s ktorými sa v tomto prípade pracovalo neboli "jasné", a že dôkazový materiál bol "nedostatočný". Pred 11 rokmi sa pritom k spáchaniu tohto činu prihlásil iný muž, súd však jeho tvrdenie odmietol.

Rodina popraveného mladíka, ktorá desiatky rokov volá po očistení jeho mena a ktorá dosiahla, že sa prípad stal v Číne veľmi známym, dnes svojim priaznivcom poďakovala. Je však pravdepodobné, že mnohí ľudia nebudú očistenie mladíka vnímať ako schopnosť čínskeho súdnictva naprávať napáchané krivdy; naopak v ňom budú vidieť odhalenie pretrvávajúcich slabín a nedostatkov tohto systému, píše na svojej webstránke stanica BBC.

Čínske súdy usvedčia viac ako 99 percent obžalovaných. Presný počet popráv, ktoré sa v dôsledku toho v krajine vykonávajú, je síce štátnym tajomstvom, predpokladá sa však, že toto číslo každoročne dosahuje niekoľko tisíc. Zmena verdiktu je veľmi neobvyklým javom. 

Viac o téme: PopravaTrest smrtiČína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu