Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

VIDEO Izrael v plameňoch: Desaťtisíce ľudí museli utiecť, oheň sa šíri ďalej

Izrael zachvátili požiare Zobraziť galériu (7)
Izrael zachvátili požiare (Zdroj: SITA/AP)

JERUZALEM - Hasiči dostali pod kontrolu požiar, ktorý sa rozšíril v treťom najväčšom izraelskom meste Haifa a prinútil utiecť z domova desaťtisíce ľudí, informovala dnes tlačová agentúra AP.

Hovorca izraelskej polície Micky Rosenfeld povedal, že dnes ráno vyčíňalo na niekoľkých miestach krajiny ešte asi 14 menších požiarov. Pre podozrenie z podpaľačstva zatkli doteraz päť ľudí. Hovorca tiež uviedol, že v noci nadnes museli pre požiar evakuovať jednu dedinu v lesoch pri Jeruzaleme.

Požiare vzplanuli pred troma dňami v obci Neve Šalom neďaleko Jeruzalema, ktorú založili izraelskí Židia spoločne s Arabmi v snahe dokázať, že dva národy môžu pokojne a rovnoprávne žiť bok po boku, v mieri a porozumení. Suché, veterné počasie neskôr ohne rozšírilo na ďalšie miesta v okolí Jeruzalema.

Izrael zachvátili požiare
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP)

Požiare vyčíňali aj na severe Izraela v oblasti mesta Zichron Jaakov, ktoré leží južne od prístavného mesta Haifa. Nevyžiadali si žiadnych zranených, ale poškodili stovky domov. Vedúci izraelskí predstavitelia spomenuli možnosť, že požiare úmyselne založili palestínski útočníci.

Izrael zachvátili požiare
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP)

Izrael zachvátili požiare
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP)

Izrael zachvátili požiare
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP)

Palestínske úrady so sídlom v Predjordánsku vyslali do Izraela hasičov spolu s hasičskými vozidlami a technikou, aby tam pomohli izraelským kolegom v boji s rozsiahlymi požiarmi. S odvolaním sa na izraelské úrady to dnes napísala agentúra DPA. "Ďakujeme palestínskym úradom za pomoc pri boji s požiarmi, ktoré ohrozujú životy mnohých," napísalo izraelské ministerstvo zahraničných vecí v odkaze na sociálnej sieti Twitter.

Požiare vzplanuli pred troma dňami v obci Neve Šalom neďaleko Jeruzalema, ktorú založili Židia spolu s Arabmi v snahe dokázať, že dva národy môžu pokojne a rovnoprávne žiť bok po boku, v mieri a porozumení. Suché, veterné počasie neskôr pomohlo rozšíriť plamene aj na ďalšie miesta v okolí Jeruzalema.

Požiare vyčíňali aj na severe Izraela v oblasti mesta Zichron Jaakov, ktoré leží južne od prístavného mesta Haifa. Nevyžiadali si žiadnych zranených, ale poškodili stovky domov. Požiar v Haife vyhnal z domovov desaťtisíce ľudí. Niektorí izraelskí predstavitelia hovorili aj možnosti, že požiare úmyselne založili palestínski útočníci.

Viac o téme: PožiarIzrael
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu