Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Vstup Albánska do EÚ: Pre integráciu spravia všetko a Maďarsko im pomôže

Péter Szijjártó
Péter Szijjártó (Zdroj: SITA/AP)

BUDAPEŠŤ - Možnosť vstúpiť do Európskej únie je pre Albánsko historickou príležitosťou, ktorú by nemalo premárniť. Povedala to dnes v Budapešti albánska ministerka pre európsku integráciu Klajda Gjoshová, ktorá sa stretla s maďarským ministrom zahraničných vecí Péterom Szijjártóom.

Podľa agentúry MTI albánska politička zdôraznila, že v integračných snahách svojej krajiny ráta aj s pomocou expertov z Maďarska, ktoré v minulosti takisto prešlo integračným procesom. Szijjártó podčiarkol nutnosť urýchlenia politiky rozširovania EÚ, aby únia dokázala zvládnuť ťažkosti, ktorým čelí. "Ťažkosti nemôžu byť dôvodom na to, aby sa EÚ uzatvárala do seba. Rozširovanie únie treba urýchliť, v opačnom prípade totiž bude ohrozená jej sila a konkurencieschopnosť," dodal maďarský minister.

Podľa Szijjártóa je západný Balkán "bielym miestom na mape", čo považuje za nerozumné a domnieva sa, že túto situáciu treba zmeniť. Poznamenal, že Maďarsko je vo všeobecnosti zástancom rozširovania EÚ, v rámci neho však bezpodmienečne presadzuje integráciu krajín západného Balkánu. "Čím viac nás je, tým sme silnejší," konštatoval a dodal, že táto integrácia je aj významným hospodárskym záujmom Maďarska.

Šéf maďarskej diplomacie pripomenul dôležitosť stability západného Balkánu, ku ktorej podľa jeho vyjadrenia vedie najkratšia cesta práve cez integráciu. Albánsko z pohľadu reforiem ide dobrou cestou, prijíma udržateľné opatrenia, preto sa Maďarsko bude snažiť iniciovať, aby sa v záujme podpory integrácie tejto západobalkánskej krajiny spojili stredoeurópske štáty, uzavrel Szijjártó.

Viac o téme: MaďarskoAlbánskoEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu