Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Trump mení názor na globálne otepľovanie: Bývalý šéf CIA je ochotný slúžiť u budúceho prezidenta

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Nedávno zvolený americký prezident Donald Trump zmenil svoj postoj k problematike globálneho otepľovania. Trump priznal, že sa domnieva, že medzi ľudskou činnosťou a zmenami klímy existuje "určitá súvislosť", napísala agentúra AP s tým, že sa tak vyjadril v utorkovom rozhovore pre denník New York Times.

Odstúpenie Spojených štátov od parížskej klimatickej dohody ešte zváži a v tejto veci si necháva ešte otvorený priestor, povedal pre americké noviny. "Čisté ovzdušie" je podľa Trumpa "životne dôležité". "Myslím, že tam nejaká spojitosť je. Nejaká, niečo. Záleží na tom koľko," odpovedal Trump na otázku New York Times, či na klimatické zmeny má vplyv aj človek. 

Agentúra DPA pripomenula, že Trump počas svojej predvolebnej kampane tvrdil, že globálne otepľovanie je podvod. Tvrdil tiež, že od medzinárodnej parížskej klimatickej dohody odstúpi a v záujme zachovania pracovných miest pre Američanov bude podporovať ťažobné priemyselné odvetvia.

Zvolenie Donalda Trumpa dalajlámu neznepokojuje

Zvolenie Donalda Trumpa za prezidenta Spojených štátov tibetského duchovného vodcu dalajlámu "neznepokojuje", napísala agentúra AP. Trump podľa 81-ročného dalajlámu v najbližšom čase zosúladí svoje politiky s globálnou realitou. Duchovný vodca to povedal na záver svojej štvordňovej návštevy v Mongolsku.

Dalajláma sa zároveň podľa svojich slov teší na prípadné stretnutie s Trumpom po jeho inaugurácii do úradu 20. januára. To, či sa takéto stretnutie plánuje agentúra AP nevedela potvrdiť. Schôdzky prezidenta Baracka Obamu s dalajlámom zvyčajne vyvolali hnev politikov v Pekingu. Doplnil, že USA považoval vždy za vedúcu krajinu v "slobodnom svete" a Trumpove vyjadrenia počas predvolebnej kampane ho neznepokojujú. Agentúra AP pripomenula, že Trump opakovane urážal moslimov, Hispáncov a ďalšie menšiny v USA.

"Počas volieb cítim, že kandidát má väčší priestor na slobodné vyjadrovanie sa. Sotva ich však zvolia, majú zodpovednosť a potom musia spolupracovať a pracovať v súlade s realitou," vysvetlil dalajláma a dodal, že preto sa neobáva. Čína tvrdí, že dalajláma sa usiluje o odčlenenie Tibetu od Číny a od Mongolska požadovala, aby cestu duchovného do krajiny zrušilo.

Bývalý šéf CIA David Petraeus je ochotný slúžiť v Trumpovej administratíve

Vyslúžený americký generál David Petraeus dnes naznačil, že je ochotný pôsobiť v administratíve novozvoleného prezidenta USA Donalda Trumpa, ak by mu bola ponúknutá pozícia. Denník The Wall Street Journal informoval, že s Petraeusom, ktorý odstúpil v roku 2012 z postu šéfa Ústrednej spravodajskej služby (CIA), sa počíta ako s novým ministrom obrany. Petraeus sa vzdal postu v CIA po tom, ako vyšlo najavo, že mal mimomanželský pomer so spisovateľkou Paulou Broadwellovou, ktorá pripravovala jeho biografiu, pričom jej údajne poskytol tajné vládne informácie.

Petraeus v rozhovore pre stanicu BBC na otázku, či by bol ochotný slúžiť v Trumpovej administratíve, odpovedal: "Už predtým som bol v pozícii, keď ma prezident v Oválnej pracovni požiadal, aby by som prevzal velenie medzinárodných bezpečnostných síl v Afganistane. Nedokázal som vtedy odvetiť inak než áno."

 "Ak vás požiadajú, musíte slúžiť, odložiť bokom všetky výhrady založené na predvolebnej rétorike a uvedomiť si, čo je najlepšie pre samotnú krajinu," doplnil ohľadne zmienenej možnosti. Petraeus ako štvorhviezdičkový generál viedol aj medzinárodné sily v Iraku, neskôr ho prezident USA Barack Obama vymenoval za šéfa CIA. Na adresu Trumpa vyhlásil: "Zatiaľ som s ním nebol v kontakte. Ľudia, ktorí sa s ním rozprávali, však tvrdia, že je veľmi vľúdny, zdvorilý, zhovorčivý a veľa sa pýta. Myslím si, že svoj úrad určite zvládne."

Viac o téme: Donald TrumpDalajláma
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu