Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Holandská vládna strana mení postoj: Zmena politiky voči legálnemu pestovaniu marihuany

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRUSEL/AMSTERDAM - Väčšina členov vládnucej Ľudovej strany za slobodu a demokraciu (VVD) v Holandsku si vie predstaviť zmenu oficiálnej štátnej politiky voči pestovaniu marihuany. Uviedol to dnes spravodajský server DutchNews.nl.

Zmena postoja členov najväčšej strany vládnej koalície sa potvrdila počas víkendového straníckeho kongresu. Väčšina členov tejto liberálne orientovanej strany hlasovala za ukončenie "podivnej situácie", keď je povolený predaj malého množstva marihuany v licencovaných zariadeniach (tzv. coffeeshopoch) po celom Holandsku, ale samotné pestovanie marihuany, hoci aj regulované, už povolené nie je.

Ministri a poslanci VVD doteraz odmietali výzvy na povolenie akejkoľvek formy regulovaného pestovania tejto rastliny, čo by viedlo k odstráneniu "sivej zóny", ktorá existuje medzi nelegálnymi pestovateľmi marihuany a jej licencovanými predajcami. Iniciatíva za zmenu doterajšej situácie prišla spomedzi prominentných členov VVD na juhu Holandska, kde je nezákonná kultivácia marihuany rozšíreným javom a s tým je priamo spojené násilie medzi sebou súťažiacich drogových gangov.

Strana zapracuje návrh na regulované pestovanie a predaj marihuany do svojho programového vyhlásenia, ktoré voličom predstaví v kampani pred budúcoročnými parlamentnými voľbami. Tento návrh otvára cestu pre posun v politike budúcej vlády v tejto oblasti. Vládna strana zohľadnila výzvy desiatok mestských zastupiteľstiev na juhu Holandska, ktoré sa vyslovili za legalizáciu regulovaného pestovania konope. Ministerstvo spravodlivosti eviduje žiadosť 25 miest a obcí, ktoré chcú získať povolenie pre pokus s legálnym pestovaním a distribúciou marihuany.

Podľa DutchNews.nl holandská polícia vlani objavila a zničila 5856 nezákonných marihuanových plantáží, čo je v priemere takmer 16 plantáží za deň. V roku 2014 to bolo vyše 6000 nelegálnych plantáží, podľa údajov polície sa však darí odhaliť len asi pätinu z celkovej domácej nelegálnej produkcie. Holandská vláda sa snaží bojovať proti tejto nelegálnej činnosti. V roku 2015 vyhlásila za trestný čin predaj ohrievacích lámp, strojov na aplikáciu hnojív a ďalších zariadení, ak sa potvrdia podozrenia, že tieto boli používané pestovateľmi marihuany.

Viac o téme: MarihuanaHolandsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu