Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Obama a piati európski lídri trvajú na sankciách voči Rusku

Barack Obama a Angela Merkelová Zobraziť galériu (6)
Barack Obama a Angela Merkelová (Zdroj: SITA/AP)

BERLÍN - Americký prezident Barack Obama spoločne s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a najvyššími predstaviteľmi Británie, Španielska, Francúzska a Talianska vyzval po dnešnom rokovaní v Berlíne Rusko a Irán, aby zastavili všetky svoje vojenské aktivity v sýrskom meste Aleppo.

Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie Bieleho domu. Dosluhujúci šéf Bieleho domu rokoval s hlavnými európskymi partnermi o výzvach vzťahujúcich sa na európske a transatlantické partnerstvo. Spoločnosť mu na schôdzke v úrade nemeckej kancelárky robili britská premiérka Theresa Mayová, francúzsky prezident Francois Hollande, ako aj premiéri Španielska a Talianska Mariano Rajoy a Matteo Renzi.

Obama a piati európski
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Obama a lídri pätice európskych krajín sa zaviazali, že ponechajú v platnosti sankcie voči Rusku, ktoré naň uvalili v súvislosti s aktivitami Kremľa na Ukrajine, dodal Biely dom. Lídri tiež vyzvali Moskvu a Teherán, aby s okamžitou platnosťou ukončili svoju vojenskú činnosť v Aleppe. Zhodli sa aj na nutnosti spolupráce v rámci Severoatlantickej aliancie.

Mariano Rajoy a Angela Merkelová
Zobraziť galériu (6)
Mariano Rajoy a Angela Merkelová  (Zdroj: SITA/AP)

Témy schôdzky podľa DPA čiastočne nastolili predvolebné vyhlásenia víťaza prezidentských volieb v USA Donalda Trumpa, ktorý spochybnil doterajšie fungovanie transatlantického partnerstva, ako aj NATO.

Matteo Renzi a Angela Merkelová
Zobraziť galériu (6)
Matteo Renzi a Angela Merkelová  (Zdroj: SITA/AP)

Obama odletel z Berlína po pracovnom obede krátko popoludní. Išlo o jeho poslednú pracovnú návštevu Európy v úrade amerického prezidenta. Z Nemecka sa presúva do Peru, kde sa zúčastní na summite Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce (APEC). Do Washingtonu sa vráti v sobotu.

Angela Merkelová privítala aj britskú premiérku Theresu Mayovú
Zobraziť galériu (6)
Angela Merkelová privítala aj britskú premiérku Theresu Mayovú  (Zdroj: SITA/AP)

Prišiel aj francúzsku prezident Francois Hollande
Zobraziť galériu (6)
Prišiel aj francúzsku prezident Francois Hollande  (Zdroj: SITA/AP)

Merkelová dala Obamovi ako rozlúčkový dar tradičnú vianočnú pyramídu 

Rodina odchádzajúceho prezidenta USA Baracka Obamu môže osláviť svoj posledný Štedrý večer v Bielom dome s typicky nemeckou vianočnou ozdobou. Nemecká kancelárka Angela Merkelová totiž dnes venovala Obamovi, ktorý bol od stredy na návšteve Nemecka, ako rozlúčkový darček typickú vianočnú pyramídu z Krušných hôr, rozkladajúcich sa na nemecko-českom pomedzí. Informovala o tom agentúra DPA.

Viacposchodové drevené pyramídy pripomínajúce kolotoč sú zvyčajne ručne vyrezávané a osvetlené sviečkami. Ich pôvod siaha do stredoveku, keď mala moc svetla zahnať v temných časoch pohromu. Merkelovej úmysel skrytý za týmto darom možno súvisí s veľkým rozruchom a protestmi v Spojených štátoch, kde sa moci v januári ujme republikán Donald Trump, víťaz prezidentských volieb. V Nemecku vládnu obavy z následného zhoršenia transatlantických vzťahov.

Obama na svojej rozlúčkovej ceste v Berlíne označil Merkelovú za "pravdepodobne najbližšieho zahraničného partnera" za uplynulých osem rokov v prezidentskom úrade. Oficiálna fotografia daru však neexistuje - Merkelovej tím poukázal na súkromnú povahu daru.

Viac o téme: SankcieRuskoAngela MerkelováBarack Obama
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu