Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Obama je na návšteve v Aténach: Demonštrácie a uzavretá Akropola

Barack Obama pri návšteve Grécka.
Barack Obama pri návšteve Grécka. (Zdroj: SITA/AP)

ATÉNY - Americký prezident Barack Obama si dnes - v druhý deň svojej návštevy Grécka - prezrel svetoznámu aténsku Akropolu. Bezpečnostné opatrenia si vynútili celodenné uzavretie tohto pamiatkového komplexu v centre gréckej metropoly, informovala agentúra AP.

Šéf Bieleho domu vošiel na Akropolu monumentálnou vstupnou bránou Propylaje a vydal sa smerom k Parthenónu, hlavnému chrámu antických Atén. Odborný výklad mu poskytla sprievodkyňa z oddelenia pamiatok gréckeho ministerstva kultúry.

V rámci prísnych bezpečnostných opatrení počas Obamovej návštevy grécke úrady zakázali aj demonštrácie v časti aténskeho centra a uzavreli viaceré cesty a stanice metra. Na poriadok v gréckej metropole dohliada vyše 5000 policajtov. V stave najvyššej pohotovosti je aj jednotka určená na zásahy počas nepokojov. Na "útoky a strety" s cieľom narušiť návštevu tohto politika totiž vyzvala jedna ozbrojená anarchistická skupina.

Dosluhujúci americký prezident Obama navštívil Grécko v rámci svojej poslednej zahraničnej cesty v úrade. Ešte dnes popoludní Obama odletí z Atén do Nemecka, kde sa vo štvrtok stretne s európskymi lídrami. Posledným americkým prezidentom, ktorý pred Obamom navštívil Grécko, bol v roku 1999 Bill Clinton. 

Viac o téme: GréckoBarack ObamaAtény
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu