Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Vtáčia chrípka vyvoláva veľké obavy: Švajčiarsko zavádza celoštátne opatrenia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BERN - Švajčiarske úrady zavádzajú celoštátne opatrenia, aby zabránili voľne žijúcim vtákom dostať sa do kontaktu s domácou hydinou po tom, ako sa tento mesiac objavila v krajine vtáčia chrípka. Oznámila to tlačová agentúra AP.

Švajčiarska vláda dnes uviedla, že kmeň vtáčej chrípky H5N8 zaznamenali pred 10 dňami u vtákov na severnej strane Bodamského jazera. Spoločne so susednými krajinami - Rakúskom a Nemeckom - pristúpili ku koordinovaným opatreniam v snahe zabrániť šíreniu choroby.

Uvedený kmeň vtáčej chrípky sa ľahko šíri medzi vtákmi, ale doteraz nie je známy žiadny prípad jeho prenosu na človeka. Ochranné opatrenia budú platiť od stredy a zakazujú púšťať doma chovanú hydinu a vtáky von, aby sa obmedzil ich styk s vtákmi vo voľnej prírode.

V severonemeckej spolkovej krajine Šlezvicko-Holštajnsko zlikvidovali po zistení prítomnosti vírusu H5N8 asi 30.000 kurčiat.

V Maďarsku musia hydinu taktiež uzatvoriť 

Hlavný veterinárny lekár Maďarska Lajos Bognár nariadil dnes uzatvorenie hydiny v troch juhomaďarských župách. Maďarské ministerstvo poľnohospodárstva pre agentúru MTI uviedlo, že opatrenie sa týka  Báčsko-malokumánskej, Békešskej a Čongrádskej župy. Hlavný veterinár už predtým nariadil, aby kŕmenie a napájanie hydiny vykonávali farmári v celom Maďarsku iba na uzatvorených miestach.

Dôvodom terajších preventívnych krokov sú podľa rezortu poľnohospodárstva prípady nakazenia hydiny vtáčou chrípkou, ktoré sa koncom minulého týždňa objavili v Maďarsku, Nemecku a Rakúsku. Cieľom je zabrániť prenosu nákazy prostredníctvom voľne žijúceho vtáctva. Počet maďarských obcí, kde sa preukázalo nakazenie hydiny vírusom vtáčej chrípky H5N8, stúpol v pondelok na päť.

Prvý takýto prípad odhalili začiatkom novembra v Slovenskom Komlóši v Békešskej župe. Museli tam utratiť 9000 moriek. Nasledovala kačacia farma v Kiskunmajse v Báčsko-malokumánskej župe. Nákaza rozšírila v tejto župe aj do obcí Bugac, Kisszállás a Kelebia.

Viac o téme: Vtáčia chrípkaŠvajčiarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu