Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Leteckou základňou, kde pôsobia aj českí vojaci, otriasla explózia: Najmenej štyria mŕtvi

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

KÁBUL - Mohutná explózia dnes otriasla spojeneckou základňou Bagram v Afganistane, kde pôsobia i českí vojaci. Najmenej štyri osoby zahynuli a 14 ďalších utrpelo zranenia pri výbuchu. Informovala o tom agentúra DPA. Češi medzi obeťami nie sú.

"Môžeme potvrdiť, že dnes ráno krátke po 5:30 miestneho času (2:00 SEČ) došlo na leteckej základni Bagram k explózii. Tá si vyžiadala obete alebo zranených," konštatovala v prehlásení Severoatlantická aliancia. Bagrámske letisko sa nachádza v provincii Parván v centrálnej časti Afganistanu. Jeho vonkajšiu bezpečnosť pomáha zaisťovať 168 českých vojakov. Hovorca generálneho štábu českej armády Jan Šulc dnes povedal, že Češi pôsobiaci v Bagrame sú v poriadku.

K zodpovednosti za explóziu sa zatiaľ nikto neprihlásil, podľa AFP je ale útok najskôr dielom Talibanu, ktorý na bagramsku základňu často útočí. Bojovníci Talibanu v poslednej dobe zosilnili svoje operácie v Afganistanu pred zimným obdobím, kedy aktivita islamistov klesá. Vlani zaútočil na Bagram samovražedný atentátnik a zabil šesť amerických vojakov.

Vo štvrtok sa stal terčom útoku ozbrojencov z radov Talibanu nemecký konzulát v severoafgánskom meste Mazáre Šaríf. Pri atentáte zahynulo najmenej šesť ľudí a cez 120 utrpelo zranenia. Nemeckí zamestnanci konzulátu vyviazli bez ujmy. Taliban uviedol, že útok bol odvetou za nálet NATO z 3. novembra na pozície Talibanu pri Kunduze. Podľa OSN pri tejto akcii zahynulo 32 afgánskych civilistov, vrátane mnohých žien a detí, a ďalších 19 utrpelo zranenia.

Viac o téme: Explóziaútok AfganistanBagram
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu