Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Tragická nehoda v Londýne: VIDEO Pri nešťastí zahynulo sedem ľudí, ďalších 50 je zranených

V Londýne sa vykoľajila električka Zobraziť galériu (2)
V Londýne sa vykoľajila električka (Zdroj: SITA/AP)

LONDÝN - Pri dnešnej rannej nehode električky v južnom Londýne zahynulo podľa prvých zistení päť ľudí, ďalších najmenej 50 osôb utrpelo zranenia, niektorí ťažké.

Nehoda sa stala v štvrti Croydon krátko po 6:00 miestneho času (7:00 SEČ) na stanici Sandilands, spresnila záchranná služba. "Ošetrili sme veľa pacientov a viac než 50 sme previezli do nemocnice," povedal hovorca londýnskej záchrannej služby. "Mnoho ľudí bolo prevezených do nemocnice so zraneniami a bohužiaľ to vyzerá, že sú i nejaké úmrtia," povedal krátko po nehode novinárom zástupca polície Robin Smith. Popoludní polícia spresnila, že zahynulo päť ľudí.

Informovala o tom podľa agentúry Reuters polícia, ktorá v rámci vyšetrovania zadržala vodiča havarovanej električky. Príčina tragédie zatiaľ nie je jasná. "Moje myšlienky a modlitby patria všetkým, ktorých nejako postihla hrozná nehoda v Croydone," prehlásila britská premiérka Theresa Mayová.

Dvojdielna električková súprava sa z dosiaľ nejasných dôvodov vykoľajila a prevrátila na bok pred podjazdom. Na mieste zasahovalo osem hasičských vozov a štyri špeciálne záchranárske jednotky. Hasiči vytiahli von hneď veľa ľudí, dve osoby zostali dlho v havarovanej električke zakliesnené, povedal predstaviteľ električkovej dopravy.

Croydon sa nachádza približne 15 kilometrov južne od centrálnej londýnskej štvrti Charing Cross. Je súčasťou takzvaného veľkého Londýna a je považovaný za najľudnatejší londýnsky obvod. Sídlia tu najväčšie kancelárske komplexy a maloobchodné centrá južného Anglicka mimo centrum Londýna.

Počet mŕtvych stúpol na sedem

Na sedem mŕtvych stúpol počet obetí nehody električky, ku ktorej došlo dnes pred svitaním v južnej časti Londýna. Tragická udalosť si okrem toho vyžiadala vyše 50 zranených, ktorých previezli do nemocníc, informovala stanica BBC. 

Zo zverejnených záberov vyplýva, že dvojčlánkový vozeň sa vykoľajil a prevrátil v mieste rozvetvenia tratí s ostrými zákrutami, ktoré sa nachádza pri zastávke Sandilands v mestskom obvode Croydon. Nehoda sa stala krátko po 06.00 h miestneho času (07.00 SEČ). Mnoho ľudí uviazlo v prevrátenom vozni; do dvoch londýnskych nemocníc previezli dovedna 51 ľudí. Osem z nich má vážne zranenia a je v ohrození života.

Príčina nešťastia je zatiaľ nejasná. Britská dopravná polícia však zatkla 42-ročného vodiča havarovanej električky pre podozrenie zo zabitia. Na mieste pracovali vyšetrovatelia špecializovaného úradu pre nehody v koľajovej doprave.

V Londýne sa vykoľajila
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

Dopravná polícia uviedla, že vyšetrovatelia preverujú, či vodič električky neupadol do mikrospánku. Električka totiž podľa nich išla "výrazne vyššou rýchlosťou, než je povolené". Podľa miestneho spravodajcu BBC bola dnešná nehoda najhoršou, aká doteraz postihla novodobé londýnske električky, ktoré začali v britskej metropole opäť premávať v roku 2000. 

Londýnsky starosta Sadiq Khan, ako aj britská premiérka Theresa Mayová vyjadrili zasiahnutým osobám svoju spoluúčasť. V priestoroch radnice mestskej časti Croydon po nehode vystavili kondolenčnú knihu.

Viac o téme: ElektričkaLondýn
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu