Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

FOTO Iracké jednotky objavili neďaleko Mósulu masový hrob: Sto bezhlavých tiel

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BAGDAD - Irackí vojaci objavili neďaleko mesta Mósul hromadný hrob, v ktorom sa nachádzalo približne 100 bezhlavých tiel. Informovala o tom, agentúra AP.

Hovorca spoločného velenia koaličných síl generál Jahjá Rasúl uviedol, že telá obetí, respektíve ich kostrové pozostatky, sa našli v meste Hamám al-Alíl neďaleko areálu miestnej poľnohospodárskej školy. Podľa Rasúla stav, v akom sa telá nachádzajú, neumožňuje podľa oblečenia určiť, či ide o vojakov alebo civilistov. Iracké úrady preto vyšlú v utorok na miesto nálezu tím odborníkov z oblasti súdneho lekárstva.

Militanti z extrémistickej organizácie Islamský štát obsadili Mósul a jeho okolie v lete 2014 a sú zodpovední za viacero masakrov, ku ktorým v tejto oblasti došlo. Iracké vládne sily spustili v polovici októbra mohutnú ofenzívu, ktorej cieľom je vytlačiť militantov z Mósulu a jeho okolia.

FOTO Iracké jednotky objavili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Irackí experti vyšetrujú hromadný hrob

Irackí vyšetrovatelia skúmali dnes masový hrob, ktorý v predchádzajúci deň odhalili irackí vojaci postupujúci v bojoch cez oblasť neďaleko mesta Mósul, ovládanú extrémistickou organizáciou Daeš.

Desivý nález je najnovším prípadom nachádzania hromadných hrobov na území, ktoré už bolo naspäť dobyté od militantov Daeš. Táto organizácia zavraždila v Iraku a Sýrii pri rýchlych popravách a zabíjaní bez súdnych procesov už tisíce ľudí - a hroby sú temným svedectvom jej surovosti.

Zábery tlačovej agentúry AP z miesta nálezu zachytávajú kosti a telá v rozklade medzi zvyškami oblečenia, ako aj igelitové vrecia. Zo zeme ich vykopali buldozérmi po tom, čo irackí vojaci pri postupe do mesta Hamám al-Alíl zacítili silný zápach.

FOTO Iracké jednotky objavili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

"Vyšetrovatelia letecky pricestovali dnes ráno a sú na ceste k hrobu, kde vykonajú obhliadky a určia príčinu smrti," oznámil už skôr predstaviteľ kabinetu Hajdar Madžíd, poverený dohľadom nad vyšetrovaním masových hrobov.

Prví predstavitelia na mieste nálezu uviedli, že hrob sa našiel za hrádzou neďaleko miestnej poľnohospodárskej školy a pravdepodobne obsahuje približne 100 tiel, mnohé bez hlavy. Mesto Hamám al-Alíl sa nachádza približne 30 kilometrov od Mósulu, bašty Islamského štátu v Iraku, ktorú sa spolu s jej okolím snažia už od polovice októbra v mohutnej ofenzíve oslobodiť iracké sily. Nie je jasné, kto sú obete v hrobe, ale jeden vojak vytiahol zo zvyškov odevu na rozkladajúcom sa tele, nad ktorým lietal roj múch, detskú hračku - plyšové zvieratko.

Viac o téme: Masový hrobIrakMósul
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu