Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Amnesty International kritizovala ozbrojené opozičné skupiny: Ľudské životy sú im ľahostajné

Aleppo
Aleppo (Zdroj: SITA)

BEJRÚT - Medzinárodná ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) kritizovala včera protivládnych bojovníkov v Sýrii za ostreľovanie západných častí mesta Aleppo v snahe prelomiť blokádu tamojších východných štvrtí vládnymi silami.

Ofenzíva, ktorú začali povstalci v piatok, je "poznačená nevyberavými útokmi na civilné oblasti", čo nemôže byť oprávneným prostriedkom, ako ukončiť obliehanie, upozornila AI vo vyhlásení citovanom agentúrou DPA.

Sýrska armáda dnes oznámila, že obytné štvrte v západnom sektore Aleppa, ktorý je pod kontrolou vlády, zasiahlo za posledné tri dni približne 100 mínometných granátov a 50 rakiet. Výsledkom tejto paľby je podľa nej najmenej 84 mŕtvych, prevažne žien a detí, ako aj 280 zranených.

Organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva so sídlom v Británii zaznamenala v súvislosti povstaleckou ofenzívou v Aleppe usmrtenie 48 ľudí vrátane 17 detí. "Ozbrojené opozičné skupiny preukázali šokujúcu ľahostajnosť voči životom civilistov. Na videozáberoch vidieť, že použili nepresné výbušné zbrane vrátane paľby z mínometov a raketometov Kaťuša, ktorých používanie v blízkosti husto obývaných civilných oblastí je flagrantným porušením medzinárodného humanitárneho práva," uviedla AI.

Povstalecké skupiny v Aleppe spustili uplynulý piatok rozsiahlu ofenzívu s cieľom prelomiť blokádu východnej časti mesta, ktorá je od leta obkľúčená jednotkami sýrskej armády a jej spojencov. Podľa sýrskych štátnych médií povstalci použili pri útokoch i jedovatý chlór, čo však druhá strana odmietla ako klamstvo.

Viac o téme: útokySýriaAleppo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu