Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Šéfredaktor tureckého opozičného denníka je po domovej prehliadke zadržaný

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ISTANBUL - Turecká polícia zadržala pri domových prehliadkach v Istanbule šéfredaktora opozičného denníka Cumhuriyet Murata Sabunca a redaktora toho istého periodika Güraya Öza. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Podľa zdroja z prostredia redakcie denníka polícia vykonala domovú prehliadku aj u predsedu predstavenstva Cumhuriyetu. Turecká štátna tlačová agentúra Anadolu uviedla len toľko, že Murat Sabuncu bol zadržaný v súvislosti s bližšie nešpecifikovaným "vyšetrovaním". Ľavicový a sekulárny Cumhuriyet je jedným z najstarších denníkov v Turecku. 

Po neúspešnom pokuse o vojenský prevrat z 15. júla bolo v Turecku oficiálne zadržaných viac ako 30.000 ľudí. Zo štátnej služby - vrátane armády, polície, justície a školstva - bolo prepustených viac než 50.000 ľudí podozrievaných z napojenia na tzv. Fethullahovu teroristickú organizáciu (FETÖ), na čele ktorej stojí duchovný Fethullah Gülen.

Ankara o Gülenovi tvrdí, že dával inštrukcie strojcom pokusu o prevrat, ktorý sa odohral v noci z 15. na 16. júla. Kvôli tomu na neho turecké úrady vydali aj zatykač. On sám sa však od pučistov dištancoval a ostro ich odsúdil.

Viac o téme: CumhuriyetMurat Sabunc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu