Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

FOTO Je to oficiálne: Dohoda CETA bola podpísaná predstaviteľmi EÚ a Kanady

Donald Tusk, Justin Trudeau a Jean-Claude Juncker Zobraziť galériu (6)
Donald Tusk, Justin Trudeau a Jean-Claude Juncker (Zdroj: TASR/AP)

BRUSEL - Kanadský premiér Justin Trudeau a predstavitelia Európskej únie dnes v Bruseli podpísali obchodnú a hospodársku zmluvu CETA. Dohoda by mala od budúceho roka začať odstraňovať úplnú väčšinu ciel a poplatkov, ktoré doteraz obmedzujú obchod medzi úniou a Kanadou.

Podpis viac ako šesť rokov dojednávaného rozsiahleho dokumentu o niekoľko dní oddialil postoj niektorých belgických regiónov, bez ktorých súhlasu nemohla so zmluvou súhlasiť belgická vláda.
Únia odhaduje, že aplikácia zmluvy by mala znamenať nárast vzájomnej obchodnej výmeny až o 12 miliárd eur ročne, podporiť hospodársky rast a pomôcť vytvárať nové pracovné miesta.
Donald Tusk, Justin Trudeau
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP)
Jean-Claude Juncker, Justin Trudeau,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)
Za EÚ dnes dokument podpísali predseda Európskej rady Donald Tusk, šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker a slovenský premiér Robert Fico, ktorého krajina Európskej únii teraz predsedá. Podpis dohody bol dvakrát odložený, pretože lietadlo kanadského premiéra malo technické problémy a z Ottawy odletelo s 90-minútovým meškaním.

Ešte musí prejsť odobrením

Dnešný podpis dohody o voľnom obchode medzi EÚ a Kanadou (CETA) na summite v Bruseli ešte nie je posledným krokom z hľadiska jej definitívnej platnosti. Dohodu musia odobriť aj Európsky parlament (EP) a kanadský parlament, čo bude znamenať len provizórne uplatňovanie dohody, aspoň dovtedy, kým ju neratifikujú aj niektoré parlamenty členských krajín EÚ.
FOTO Je to oficiálne:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP)
Obchodná dohoda je zameraná na zrušenie doterajších obchodných bariér medzi oboma stranami. Mala by odbúrať 98 percent ciel a uľahčiť obojsmerný tok tovarov. Agentúra DPA pripomenula, že v roku 2015 mala EÚ rekordný obchodný prebytok s Kanadou vo výške 6,9 miliardy eur. Podľa údajov štatistického úradu EÚ (Eurostat) bola Kanada vlani 12. najväčším obchodným partnerom Únie z hľadiska dovozov a na 13. mieste v rebríčku vývozov.
 
Prvé účinky obchodnej dohody CETA by sa mali prejaviť v praxi až po tom, ako dohodu odsúhlasia EP i kanadský parlament, čo sa očakáva v decembri tohto alebo v januári budúceho roka. Enviromentálna organizácia Greenpeace však upozorňuje aj na odvrátenú stranu obchodnej dohody, ktorá podľa jej tvorcov oživí obchod a prispeje k mohutnému vytváraniu pracovných miest. Podľa Greenpeace CETA poskytuje príliš veľkú silu nadnárodným  korporáciám na úkor spotrebiteľov.
 
Poradkyňa Greenpeace pre obchodnú politiku EÚ Shira Stantonová dnes upozornila, že CETA možno ani nevstúpi do platnosti, lebo "pravdepodobne neprežije demokratickú a právnu kontrolu ratifikačného procesu" v priebehu nasledujúcich mesiacov. Dohodu CETA musí ratifikovať aj viacero parlamentov členských štátov EÚ, čo môže trvať aj niekoľko rokov.
 
Eurokomisárka pre obchod Cecilia Malmströmová je však optimistická. Pre belgickú televíziu RTBF uviedla, že aj politické diskusie z posledných dní, ktoré prebiehali po nesúhlase belgického regiónu Valónsko prijať CETA, objasnili, že dohoda s Kanadou neznamená privatizáciu verejných služieb, nepovedie k zníženiu štandardov pre spotrebiteľov a vysvetlili úlohu arbitrážnych súdov. "Tieto diskusie boli veľmi užitočné, pretože každý mohol vidieť, že vieme počúvať," povedala Malmströmová.

Premiér je zo zmluvy nadšený

"Tešme sa z toho, že máme na svete progresívnu a dobrú zmluvu obchodného charakteru, ktorá môže byť príkladom pre ďalšie krajiny sveta," uviedol Fico po skončení summitu EÚ-Kanada. Atmosféra dnešných rokovaní podľa neho potvrdila, že podpis CETA je obrovský úspech a ide o dohodu výhodnú pre obe strany.
FOTO Je to oficiálne:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP)
Fico pripomenul, že proces, ktorý začal v roku 2009 a aj slovenská strana doň vnášala svoje pripomienky, bol vo svojom závere poznačený negatívnym postojom Belgicka zapríčineným vnútornými spormi, avšak nedošlo k zásahom do základného textu obchodnej dohody. Premiér zdôraznil aj úlohu slovenského predsedníctva v tomto procese, keď pripomenul mimoriadne zasadnutie Rady EÚ pre hospodárstvo v Luxemburgu 18. októbra konané z iniciatívy ministra Žigu, na ktorom sa s výnimkou Belgicka "nečakane" podarilo získať súhlas ostatných 27 členských krajín EÚ pre CETA.
FOTO Je to oficiálne:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP)
Žiga pripomenul, že na tomto stretnutí sa ešte dolaďovali pozície krajín k niektorým bodom dohody. Prínos Slovenska bol podľa Fica aj v tom, že na summite EÚ hovoril s rumunským prezidentom o ústretovej pozícii Rumunska a Bulharska voči Kanade ohľadom dohody o vízovom režime. "Je to významná zmluva o voľnom obchode medzi EÚ a Kanadou. Vytvára nové príležitosti nielen pre obchod, ale aj pre investície a nové pracovné miesta," konštatoval dnes Fico, ktorý zároveň ocenil, že Kanada bola v procese rokovaní o dohode vždy korektným partnerom a ústretová voči pripomienkam európskych krajín.
 
Fico zároveň upozornil, že CETA ešte musí prejsť hlasovaním v Európskom parlamente a kým ju neratifikujú národné parlamenty členských krajín EÚ, bude platiť jej predbežná vykonateľnosť. Znamená to, že sa budú vykonávať len tie časti, ktoré patria výlučne do právomoci EÚ a tie, ktoré patria do právomocí národných štátov, budú platné až ukončení procedúry národných ratifikácií. "Nepredpokladáme však nejaké závažné problémy, pretože krajiny už naznačili, aké majú problémy a keďže sa vyriešili ich postoje, myslíme si, že národný proces ratifikácií bude prebiehať pomerne úspešne," uviedol Fico.
 
Minister hospodárstva SR konštatoval, že rokovania EÚ s Kanadou pokročili hlavne v posledných troch rokoch a podarilo sa uzavrieť takú zmluvu, ktorá je "priekopnícka" a vzorom pre ďalšie obchodné rokovania s inými krajinami. Ak EÚ bola v roku 1951 založená na modeli o voľnom obchode, bolo by podľa Žigu zvláštne, keby sa nám dnes nepodarilo dohodnúť sa v tejto oblasti s Kanadou. "Európa potvrdila, že nie je stará dáma, ale progresívny spolok štátov. Dohoda je tým, čím Európa môže deklarovať svoju pozíciu v obchodnom svete a že jej patrí popredné miesto pri tvorbe politiky na globálnej úrovni," odkázal Žiga.

Situáciu treba vnímať celoeurópsky

Dohoda o voľnom obchode medzi EÚ a Kanadou (CETA), na podpise ktorej sa dnes v Bruseli zúčastnil aj slovenský premiér Robert Fico vo funkcii predsedu Rady EÚ, nebude mať pre Slovensko veľký obchodný prínos, ale situáciu treba vnímať z celoeurópskeho hľadiska. Uviedol to minister hospodárstva SR Peter Žiga, ktorý bol tiež pri podpise tejto dohody v Bruseli.
 
Minister spresnil, že súčasný vzájomný obchod Slovenska s Kanadou je na nízkej úrovni, keďže Kanade patrí zhruba 40. pozícia v rebríčku najvýznamnejších obchodných partnerov SR. "Celkový objem výmeny tovarov a služieb je na úrovni 0,24 percenta celkovej výmeny," uviedol Žiga. Dodal, že CETA treba vnímať v jej celoeurópskom význame, lebo Slovensko je súčasťou EÚ, do ktorej smeruje veľa našich výrobkov a tie sa potom ďalej dostávajú do Kanady. Pripomenul tiež, že dohoda s Kanadou bude mať prínos aj pre nepodnikateľov, pre bežných ľudí, ktorým odpadne až 99 percent doterajších ciel za tovar nakúpený z Kanady alebo doručený prostredníctvom pošty.

Zmluva TTIP nie je mŕtva

Po dnešnom podpise dohody o voľnom obchode EÚ s Kanadou (CETA) v Bruseli sa pozornosť európskej verejnosti upiera na Transatlantickú obchodnú a investičnú dohodu (TTIP) medzi EÚ a Spojenými štátmi. Slovenské predsedníctvo v rade EÚ zdôrazňuje, že nejde o "mŕtvu dohodu". Premiér valónskej regionálnej vlády Paul Magnette vo štvrtok - po dosiahnutí vnútrobelgickej politickej dohody o súhlase s podpisom CETA - uviedol, že valónske podmienky pre platnosť tejto dohody boli zohľadnené, čo znamená, že TTIP je "mŕtva dohoda".
 
Slovenský premiér Robert Fico, ktorý dnes vo funkcii predsedu Rady EÚ podpísal dohodu CETA pripomenul, že krajiny EÚ sú zatiaľ ďaleko od toho, aby mohli hodnotiť proces rokovaní s americkou stranou. "V rámci EÚ môžeme vyjednať viac ako vyjednáme samostatne ako malá krajina," zdôraznil Fico s tým, že keby Slovensko chcelo s Američanmi rokovať o novej obchodnej dohode samostatne, boli by sme v nevýhode. TTIP z tohto hľadiska Slovensku ponúka možnosť "zviesť sa" pri rokovaniach spolu s ďalšími členskými krajinami únie, uviedol Fico. 
 
SR z pozície predsedníckej krajiny EÚ môže podľa neho ponúknuť služby "čestného sprostredkovateľa" aj pri TTIP, avšak každá zmluva je zaujímavá len vtedy, ak je rovnako výhodná pre obe strany. Fico v tejto súvislosti pripomenul, že viacero krajín EÚ má seriózne výhrady k niektorým pasážam TTIP, a ak bolo dosiahnutie dohody s Kanadou náročné, pri dohode s Američanmi to bude ešte komplikovanejšie.
 
Slovenský minister hospodárstva Peter Žiga spresnil, že americko-európska obchodná dohoda má 30 kapitol, pričom po 15 kolách bilaterálnych rokovaní nie je dotiahnutá ešte ani jedna kapitola. "Je tam (v TTIP) strašne veľa vecí, ktoré treba dohodnúť, a kým nie je dohodnuté všetko, nie je dohodnuté nič. Aj preto je ťažké zaujať pozíciu Slovenska ako predsedníckej krajiny," opísal situáciu Žiga, ktorý bol pri dnešnom slávnostnom podpise CETA. 
 
Minister zároveň zdôraznil, že nepoznáme ako vyzerá text TTIP, lebo Slovensko, podobne ako iné členské štáty Únie, dalo svoj mandát na rokovanie Európskej komisii. Spresnil, že je to mandát s obmedzeniami, lebo každá krajina má hranice, ktoré nesmú byť prekročené. V našom prípade sú to najmä geneticky modifikované organizmy (GMO) či poľnohospodárske záležitosti.
 
Neistota okolo TTIP podľa Žigu vládne aj s ohľadom na výsledok amerických prezidentských volieb, keď jeden z kandidátov chce dohodu "pochovať", zatiaľ čo druhý jej dáva šancu. "Za predsedajúcu krajinu v EÚ poviem, že nevidíme reálnu možnosť ukončiť rokovania do konca tohto roka. A pokiaľ niektoré krajiny hovoria o TTIP ako o mŕtvej dohode, my si myslíme, že je ešte možnosť pokračovať; ale v tejto chvíli nie je dohodnuté nič," povedal Žiga.
Viac o téme: PodpísanieDohoda CETAJustin Trundeau
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu