Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rómovia pochodovali za mŕtveho Miroslava: VIDEO pietne zhromaždenie rozháňali ťažkoodenci

Pietne zhromaždenie Rómov pred pizzeriou Zobraziť galériu (2)
Pietne zhromaždenie Rómov pred pizzeriou (Zdroj: Foto: YT/Romea)

ŽATEC - Mestom na západných Čechách zmieta nepokoj. Miestni Rómovia vyšli do ulíc, aby si uctili pamiatku Miroslava, ktorý zomrel v pizzerii za záhadných okolností. Lekár cudzie zavinenie predbežne vylúčil, no Rómovia sú zásadne proti a požadujú poriadne prešetrenie smrti. Miroslavovu smrť označili za "rasovú vraždu" a pietne zhromaždenie zamenili za protest, ktorý museli tíšiť ťažkoodenci.

Asi 400 ľudí si v českom Žatci uctilo pamiatku Róma, ktorý zomrel pred týždňom po konflikte v miestnej pizzerii. Väčšina z nich, prevažne Rómov, sa potom vydala k podniku, kde sa nešťastie odohralo. Tam na nich čakali zákazníci podniku a obyvatelia Žatca. Hroziacemu konfliktu zabránili policajné poriadkové jednotky a antikonfliktné tímy. Príčinu smrti mladého muža určí expertíza, pitva vylúčila cudzie zavinenie, povedala policajná hovorkyňa Jaromíra Střelcová.


Prečítajte si aj:

EXKLUZÍVNE Papaláši v ohrození, tajné plány v Limbachu: Rómske mestečko vedľa víl prominentov!


Nešťastie sa odohralo minulý utorok. Pravdepodobne zdrogovaný muž prišiel do miestnej pizzerie, kde podľa svedkov obťažoval ženy. Zákazníci ho potom držali do príchodu polície. Mladík aj napriek okamžitej prvej pomoci zo strany hostí reštaurácie zomrel. Prípadom sa ďalej zaoberajú kriminalisti. "Z prvotných výsledkov súdnej pitvy nebolo zistené cudzie zavinenie. Bol odobraný materiál na nadväzné laboratórne vyšetrenie. Príčina smrti by mala byť stanovená na základe výsledku týchto analýz," povedala Střelcová. Výsledky polícia očakáva o niekoľko týždňov.

Rómovia pochodovali za mŕtveho
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: YouTube/Romea)

Na námestí v Žatci sa zišli stovky Rómov z celého Česka. Väčšina z nich sa potom vydala k pizzerii. Tam stála asi stovka ľudí. Ako hostia podniku, tak obyvatelia Žatca. Skupiny na seba pokrikovali a niekoľkokrát hodili plastové fľaše s nápojmi. Následne ich od seba oddelili poriadkové jednotky.

Pozrite si video z pietneho zhromaždenia

Rasová vražda

Usporiadateľ akcie Jan Čonka označil napriek predbežným výsledkom pitvy mladíkovu smrť za rasovú vraždu. "Jednoducho tomu neverím. Keby to bol človek z majority, tak by tam určite nedochádzalo k tomu, že by ho šesť ľudí držalo a mlátilo. Tomu jednoducho neverím," povedal Čonka. Svoj názor opiera o údajné videozáznamy. O tom, že mladík bol pred smrťou v pizzerii napadnutý opakovane, informoval server Romea.cz. Polícia má k dispozícii ako záznamy z reštaurácie, tak niektoré svedectvá a ďalšie záznamy. Majitelia nechali pizzeriu takmer týždeň zavretú. Oni aj personál boli opakovane terčom urážok a vyhrážok.

Pietne zhromaždenie Rómov v Česku

Pietne zhromaždenie sa konalo aj na ďalších miestach. Napríklad v Jihlave sa pokojnej polhodinovej akcie nazvanej Solidárne a pietne zhromaždenie za obete násilia zúčastnilo v parku Gustava Mahlera približne 120 ľudí, prevažne Rómov, medzi nimi veľa rodín s deťmi. Rečníci hovorili o úmrtí Róma zo Žatca, ktorý podľa nich zomrel za nevyjasnených okolností, a žiadali o prešetrenie prípadu. "Mnoho ľudí sa pýta, prečo zomrel?" povedal jeden z nich. Za nebohého zúčastnení držali minútu ticha, pri jeho fotografii zapaľovali sviečky.

Na pražskom námestí 14. októbra na Smíchove sa pred kostolom svätého Václava zišlo asi šesťdesiat Rómov. Akciu organizovala Rómska demokratická strana. Ľudia tu vytvorili pri jednej z lámp improvizovaný pomníček so sviečkami a rómskymi vlajkami. "Hlavný dôvod zhromaždenie je uctiť si pamiatku toho chlapca a zároveň sa pripájame k výzve, aby bol incident riadne prešetrený," povedal Ladislav Sivák z RDS. Upozornil na prípad, kedy policajti údajne zbili bezdôvodne troch Rómov na pražskom Čiernom Moste. Prítomní požadovali rovnaké práva ako majorita a sťažovali si na nezáujem oficiálnych inštitúcií riešiť problémy Rómov v ČR.

Viac o téme: PizzeriaRómoviaŽatecPietne zhromaždenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu