Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Smrtiaci výbuch zabil dvoch hasičov, ešte stále je nezvestná jedna osoba

Výbuch v chemickej spoločnosti BASF
Výbuch v chemickej spoločnosti BASF (Zdroj: YouTube)

LUDWIGSHAFEN - Po pondelňajšom výbuchu v komplexe chemického závodu spoločnosti BASF v západonemeckom meste Ludwigshafen, ktorý si vyžiadal najmenej dve obete na životoch, je doposiaľ nezvestná jedna osoba. Uviedli to dnes predstavitelia spoločnosti BASF, ktorých citovala agentúra AP.

Po výbuchu v prístave nasledoval požiar, ktorý sa hasičom podarilo zlikvidovať približne po 10 hodinách od jeho vypuknutia. Šéf miestneho hasičského zboru Peter Friedrich uviedol, že nezvestná je ešte stále jedna osoba. Tá sa pravdepodobne nachádza v prístave na rieke Rýn, kam sa však podľa jeho slov zatiaľ nedalo vyslať potápačov. 

Pri pondelňajšom výbuchu zahynuli dvaja požiarnici zamestnaní priamo v spoločnosti BASF, ďalších osem ľudí utrpelo vážne zranenia a 17 osôb sa zranilo ľahko. Viacerí zranení majú ťažké popáleniny, šesť z nich momentálne ošetrujú na jednotke intenzívnej starostlivosti. 

K výbuchu došlo v prístave na potrubí, ktorým sa prepravujú tekuté plyny z cisternových lodí do výrobných zariadení koncernu. Požiarnici z BASF dorazili na miesto hneď po explózii. Uviedli, že medzi látkami, ktoré v nasledovnom požiari horeli bol aj etylén, používaný pri výrobe rozpúšťadiel a izolácie, a tiež propylén, používaný pri výrobe autolakov a lepidiel. Príčina explózie doposiaľ známa nie je, dodala AP. 

Konečne môžu pátrať po nezvestnom aj v prístave 

Nemecká justícia začala konať v súvislosti s pondelkovým výbuchom a požiarom v areáli chemického koncernu BASF v priemyselnom meste Ludwigshafen v spolkovej krajine Porýnie-Falcko. Informovali o tom tlačová agentúra DPA i regionálna rozhlasová a televízna stanica SWR s odvolaním sa na prokuratúru vo Frankenthale a kriminálnu políciu v Ludwigshafene. Podľa nich sa na vyšetrovaní bude podieľať aj znalec z odboru.

Udalosť, ktorej príčiny stále nie sú jasné, si vyžiadala životy dvoch požiarnikov koncernu, ako aj takmer tri desiatky zranených, z ktorých sa osem ľudí nachádza vo vážnom stave v starostlivosti zdravotníkov. Pátranie po jedinej osobe, ktorá figurovala ešte dnes na zozname nezvestných, dlho sťažovali unikajúce chemikálie v okolí dejiska, avšak popoludní sa konečne do prístavu dostalo aj špeciálne plavidlo, ktorého posádka sa pokúsi nájsť nezvestného požiarnika s využitím sonaru.

Hasičom sa podľa slov ich miestneho šéfa Petera Friedricha podarilo utesniť miesta na potrubí, odkiaľ unikali látky, čo umožňuje zintenzívniť pátranie v lokalite. Pripravení potápači sa však vzhľadom na nedostatočnú viditeľnosť spôsobenú tmou dostanú k slovu až v stredu ráno. Ešte pred ich nasadením odčerpajú všetky škodliviny z lokality.

Zdravotný stav šiestich vážne zranených, ktorí stále ležia na jednotke intenzívnej starostlivosti, nie je u niektorých z nich práve najlepší, naznačili dnes tamojšie zdroje. Miestna správa rozšírila dnes preventívne opatrenia a vyzvala aj občanov ďalších štvrtí mesta - Pfingstweide, Edigheim, Oppau a Friesenheim, aby sa vyhli dlhším pobytom a práci vonku. Navyše by dvere i okná príbytkov mali naďalej zostať uzavreté. Dôvodom je fakt, že hasiči permanentne konštatujú prítomnosť zvýšených hodnôt rôznych chemikálií pri meraniach.

Podobné preventívne opatrenia platia aj v Mannheime, meste ležiacom na druhom brehu Rýna oproti areálu spomínanej chemičky, kde však doteraz zvýšené hodnoty nenamerali.

Viac o téme: VýbuchLudwigshafen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu