Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Nemeckým mestom otriasla silná explózia: Viacerí zranení po výbuchu v továrni!

Výbuch v chemickej spoločnosti BASF Zobraziť galériu (6)
Výbuch v chemickej spoločnosti BASF (Zdroj: YouTube)

LUDWIGSHAFEN - Najmenej jedna osoba prišla dnes o život a najmenej sedem utrpelo zranenia, z toho šesť ťažké, pri silnom výbuchu, ku ktorému došlo v komplexe chemického závodu spoločnosti BASF v priemyselnom meste Ludwigshafen v nemeckej spolkovej krajine Porýnie-Falcko. Ďalších šesť osôb zostáva po explózii a viacerých požiaroch na zozname nezvestných.Príčiny explózie sú neznáme. Hasiči varujú a vyzývajú ľudí k opatrnosti.

Chemická spoločnosť oznámila, že k explózii malo prísť pri práci na ropovode. Podľa polície Ludwigshafene, neexistujú žiadne podozrenie, že by malo ísť o teroristický útok. 

Nemeckým mestom otriasla silná
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Krátko po jedenástej hodine zaznela silná explózia v nemeckom meste Ludwigshafen v chemickej spoločosti BASF. Presná príčina výbuchu je stále neznáma. Na mieste je niekoľko zranených osôb a mesto hlási aj nezvestných.

Predstavitelia spoločnosti BASF, ktorý je najväčším chemickým koncernom na svete, uviedli, že "podľa predbežných informácií došlo k výbuchu počas prác na bližšie nešpecifikovanom potrubí." Zatiaľ nie je jasné, aké látky unikli do ovzdušia, merania však predbežne nenasvedčujú tomu, že došlo k ohrozeniu obyvateľstva, odznelo na tlačovej konferencii. Podľa dostupných informácií nepreukázali ani merania v meste Ludgwishafen, ani v rieke Rýn prítomnosť toxických látok. Z prístavu, v ktorom došlo k výbuchu na potrubí, sa práve ním prepravujú z cisternových lodí tekuté plyny, ale aj tekuté horľaviny do produkčných miest koncernu.

Nemeckým mestom otriasla silná
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Nemeckým mestom otriasla silná
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: twitter/Michi Leber)

Regionálna rozhlasová stanica Südwestrundfunk uviedla, že "výbuch nastal na tankeri kotviacom na rieke Rýn v prístave spoločnosti BASF, ktorý je súčasťou chemičky."

Nemeckým mestom otriasla silná
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: YouTube)

Prítomní hasiči vydali varovanie o nebezpečenstve. Obyvatelia postihnutých okresov Ludwigshafen a Mannheim boli vyzvaní, aby pozatvárali dvere a okná na svojich domoch a aby vypli všetky zariadenia ventilácie a klimatizácie. Výbuch mohol spôsobiť nepríjemný zápach a uniktnuté látky spôsobujúce zrakové postihnutie. 

Požiar, na ktorého hasení saa podieľali jednotky zo širšieho okolia, je už podľa úradov pod kontrolou. Celkovo je ale situácia naďalej napätá, o čom svedčí i to, že kvôli ďalšej pohotovosti bola na niekoľko minút prerušená popoludňajšia tlačová konferencia záchranárov a predstaviteľov chemičky.

Explózia v Ludwigshafene nie je prvým dnešným problémom spoločnosti. Už ráno okolo 8:30 sa pri ťažkostiach s filtrom v továrni v Lampertheimu, ktorý leží severne od Ludwigshafene, zranili štyria zamestnanci. K znečisteniu ovzdušia tam ale podľa úradov nedošlo.

Na mieste zasahuje vyše 160 profesionálnych i dobrovoľných hasičov. Zasahujú aj posádky hasiacich plavidiel z Ludwigshafenu a Mannheimu. Prítomní sú aj príslušníci iných zložiek záchranného systému vrátane krízového štábu a záchranárov. Udalosť, po ktorej sa nad mestom do výšky rádovo stoviek metrov vytvoril dymový mrak, pohybujúci sa smerom na Mannheim, otriasla celým regiónom a výrazne narušila aj plynulosť dopravy v oblasti. Polícia motoristom odporúča vyhnúť sa regiónu.

V chemickom závode v Ludwigshafene neprišlo k prvému výbuchu. V roku 1948 tam pri explózii zomrelo 207 ľudí a 3800 osôb vtedy utrpelo zranenia. 

BASF potvrdil, že výbuch a požiare v Ludwigshafene majú druhú obeť

Chemický koncern BASF potvrdil po dnešnej explózii a požiaroch v areáli firmy v Ludwigshafene druhú obeť. Obaja mŕtvi boli podľa doteraz známych poznatkov spolupracovníkmi spoločnosti. Šesť ďalších osôb utrpelo ťažké zranenia, počet osôb s ľahšími zraneniami nie je definitívne známy, ide však o najmenej jedného človeka. Na zozname nezvestných zostávajú ešte dve osoby. Vyplýva to z informácií, ktoré sprostredkovala vo večerných hodinách tlačová agentúra DPA.

Správu budeme aktualizovať

Viac o téme: VýbuchExplóziaNemecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu