Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Po schôdzke Kerry-Lavrov rokovali šéfovia diplomacií arabských štátov: Z Aleppa bude odrazový mostík

Sergej Lavrov a John Kerry
Sergej Lavrov a John Kerry (Zdroj: SITA)

LAUSANNE - Ministri zahraničných vecí Ruska a USA, Sergej Lavrov a John Kerry, absolvovali dnes vo švajčiarskom meste Lausanne bilaterálne rokovania. O témach a obsahu svojho rokovania novinárov neinformovali, uviedla agentúra DPA.

Ich 40 minút trvajúca schôdzka bola prvá tohto druhu od 3. októbra, keď USA kvôli vývoju situácie v Sýrii pozastavili bilaterálne kontakty s Ruskom. Moskvu pritom obvinili, že pre zastavenie krviprelievania v Sýrii nerobí všetko, čo je v jej silách.

Po rusko-americkej schôdzke nasledovali multilaterálne rokovania, na ktorých sa zúčastnili aj ministri zahraničia Turecka, Saudskej Arábie a Kataru, ktoré poskytujú pomoc Američanmi podporovaným povstalcom v Sýrii. Prítomný bol však aj minister zahraničných vecí Iránu, ktorý podporuje sýrsky vládny režim. Na rokovaní boli i šéfovia diplomacií Iraku, Egypta a Jordánska.

O prípadnom pokroku vo vývoji v Sýrii a výsledkoch svojich rokovaní vo Švajčiarsku bude Kerry v nedeľu hovoriť so svojimi rezortnými kolegami z Británie, Francúzska a Nemecka. Pokiaľ ide o prípadné rokovania o nástrojoch na celkové upokojenie situácie spojené napr. s dodávkami humanitárnej pomoci pre civilistov v obliehanom Aleppe na severe Sýrie, Kerry uviedol, že "pracujeme veľmi tvrdo".  

Rusko stále trvá na to, že pri náletoch na Aleppo sa zameriava na džihádistické skupiny, vrátane tých, ktoré sú napojené na teroristickú sieť al-Káida. USA a ďalšie západné štáty však žiadajú zastavenie týchto náletov, pretože pri nich zomierajú civilisti. Sýrsky prezident Bašár Asad v rozhovore pre ruský denník Komsomoľskaja pravda vyhlásil, že vojenské víťazstvo v Aleppe by poskytlo sýrskej armáde odrazový mostík pre oslobodenie ďalších oblastí krajiny od "teroristov". 

"Stane sa z neho odrazový mostík, keďže je to veľké mesto, pre presun do ďalších oblastí, pre oslobodenie ďalších oblastí od teroristov. V tom je súčasný význam Aleppa," pokračoval. "Musíme pokračovať v čistení tejto oblasti a vo vytláčaní teroristov do Turecka, aby sa vrátili odkiaľ prišli, alebo ich zabiť. Nie je iná možnosť. Ale z Aleppa sa stane veľmi významný odrazový mostík pre tento postup," dodal.

Kerry: Schôdzka v Lausanne priniesla nápady, nie riešenie konfliktu v Sýrii

Dnešná niekoľko hodín trvajúca schôdzka o Sýrii, ktorá sa uskutočnila vo švajčiarskom Lausanne za účasti predstaviteľov deviatich krajín a OSN, síce nedospela k dohode o žiadnych konkrétnych krokoch, ako zastaviť násilie v Sýrii, ale vzišlo z nej viacero návrhov vhodných na ďalšie rozpracovanie. Uviedol to americký minister zahraničných vecí John Kerry. Rokovanie s vrcholnými diplomatmi z Ruska, Saudskej Arábie, Iránu a ďalších krajín i OSN označil Kerry za "úprimné a konštruktívne".

Dodal, že niektoré myšlienky, ktoré na ňom zazneli, "by mohli pomôcť formovať rôzne prístupy" k mierovému procesu v Sýrii. Kerry však podľa AP nenaznačil kroky, ktoré by mohli viesť k riešeniu naliehavej krízy v severosýrskom Aleppe či k nutnosti pokúsiť sa nájsť pre Sýriu iné účinné riešenie, teda bez použitia vojenskej sily.

Americký minister spresnil, že kontakty medzi ministrami zainteresovaných krajín budú v najbližších dňoch pokračovať. Agentúra TASS s odvolaním sa na Kerryho uviedla, že ďalšia schôdzka sa uskutoční v pondelok 17. októbra. 

Dnešné rokovania v Lausanne označil Kerry za "brainstorming." Pripustil, že "na základe jeho výsledkov dokážeme sformulovať niekoľko prístupov". Dodal, že "perspektívne (nás) táto práca môže doviesť k dohode o prímerí v Sýrii". Podľa jeho vyhlásenia sa zástupcovia štátov zhodli na tom, že chcú novú diplomatickú stratégiu, ale aj na tom, že nikto ju nechce dosiahnuť unáhlene.

Viac o téme: John KerrySergej Lavrov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu