Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ozbrojenci spôsobili krvavý horor: Zaútočili na vozidlá s civilistami, hlásia desiatky mŕtvych

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

DŽUBA - Približne 30 civilistov zahynulo pri dvoch útokoch na vozidlá s civilistami, ku ktorým došlo od soboty v Južnom Sudáne. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie juhosudánskej polície.

Prvý incident sa odohral v sobotu, keď ozbrojenci neďaleko mesta Yei spustili paľbu na nákladné auto, v ktorom sa viezli civilisti. Incident si vyžiadal životy 21 ľudí vrátane 15 detí a zranenia ďalších 20 osôb.

K ďalšiemu incidentu došlo dnes neďaleko juhosudánskej metropoly Džuba, kde ozbrojenci prepadli zo zálohy tri autobusy prichádzajúce z Ugandy. Podľa policajného hovorcu Justina Boulu si streľba vyžiadala životy deviatich ľudí. Ďalších šesť osôb utrpelo strelné zranenia.

V Džube vypukli v júli boje medzi vládnymi silami vernými prezidentovi Salvovi Kiirovi a vzbúrencami podporujúcimi bývalého viceprezidenta Rieka Machara. Ten bol vo funkcii od vyhlásenia nezávislosti Južného Sudánu v roku 2011 do júla 2013, keď ho Kiir odvolal.

Hoci znepriatelené strany vytvorili v apríli vládu národnej jednoty, v ktorej Machar zastával funkciu prvého viceprezidenta, boje opäť vypukli v júli, čo ho prinútilo utiecť do susedného Sudánu, od ktorého sa Južný Sudán odtrhol po úspešnom referende.

Následkom juhosudánskej občianskej vojny došlo k vnútornému vysídleniu viac než dvoch miliónov obyvateľov, zatiaľ čo milióny ďalších nemajú podľa OSN zabezpečený riadny prísun potravín. Konflikt sprevádzajú tiež rozsiahle násilnosti vrátane etnicky motivovaných masakrov a hromadného znásilňovania.

Viac o téme: Južný SudánYei
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu