Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

MIMORIADNA SPRÁVA Panika a evakuácia v Nemecku: Plánovaný bombový útok, hľadajú teroristu zo Sýrie

Budovu v nemeckom meste Chemnitz museli evakuovať, hľadajú 22-ročného Sýrčana Zobraziť galériu (5)
Budovu v nemeckom meste Chemnitz museli evakuovať, hľadajú 22-ročného Sýrčana (Zdroj: Foto: Twitter)

CHEMNITZ - Nemecká polícia dnes evakuovala budovu v meste Chemnitz na východe krajiny pre podozrenie, že sa tam plánuje bombový útok, a upozornila obyvateľov postihnutej oblasti, aby sa zdržiavali doma. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters. Okamžite sa rozbehlo pátranie po podozrivom 22-ročnom Sýrčanovi, polícia už zadržala troch podozrivých.

Polícia už zadržala troch podozrivých, ktorí sa poznajú s 22-ročným Sýrčanom.

Na začiatku bol výbuch

Polícia použila silu pri vstupe do budovy a na Twitteri napísala: "Výbuch, ktorý bolo počuť, spôsobila polícia, aby sa dostala dnu. Hľadaná osoba nebola nájdená." Polícia nemeckej spolkovej krajiny Sasko, kde sa Chemnitz nachádza, na Twitteri dodala: "Prosíme obyvateľov uzavretej oblasti, aby zostali v bytoch a dodržiavali pokyny tamojšej polície." Hovorkyňa polície oznámila, že do mestskej štvrte Fritz-Heckert-Gebiet vyslali veľký počet policajtov.

MIMORIADNA SPRÁVA Panika a
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Stopy po výbušninách našla dnes nemecká polícia v byte v meste Chemnitz na východe krajiny. Celý bytový objekt vyšetrovatelia dopoludnia uzavreli a prehľadali pre "podozrenie z plánovania bombového útoku" a upozornili obyvateľov postihnutej oblasti, aby sa zdržiavali doma. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

MIMORIADNA SPRÁVA Panika a
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Podozrivý Sýrčan ušiel

Hovorca kriminalistov okrem iného potvrdil, že podozrivý nájomca bytu z miesta činu ušiel. Agentúra DPA s odvolaním sa na informácie od bezpečnostných služieb uviedla, že prípad môže viesť k islamským radikálom. "Podozrenie z plánovania bombového útoku" nasmerovalo políciu do bytu a musela uzavrieť celý výškový obytný dom, povedal hovorca regionálnych policajtov Tom Bernhardt v Drážďanoch v spolkovej krajine Sasko.

Vážna hrozba

Miestna polícia získala v noci nadnes od spolkových tajných služieb informácie o "vážnej hrozbe", povedal hovorca Bernhardt. Po prípadných podozrivých sa stále pátra, pričom počas razie v byte nikoho nezadržali. Polícia v spolkovej krajine Sasko vyhlásila podľa agentúry AP pátranie po 22-ročnom Jaberovi Albakrovi z Damasku. Úrady zverejnili fotografiu hľadaného Sýrčana a vyzvali obyvateľov, aby im poskytli akékoľvek informácie o mieste pobytu podozrivého.

Jaber Albakr
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Twitter)

Nemecká polícia našla v podozrivom byte vo východonemeckom Chemnitze vysoko výbušnnú látku. Kvôli bezpečnosti budú v meste nedaleko českých hraníc potrebné ďalšie evakuácie, oznámila saská polícia na twitteri. Hovorca polície Tom Bernhard uviedol, že v byte bolo nieľkolko stoviek gramov výbušnej látky. "Pripravujeme teraz likvidáciu materiálu," povedal hovorca polície, podľa ktorého na zákrok experti dostanú toľko času, koľko bude potrebné. Látka podľa neho bola v byte dobre ukrytá, a preto ju policajti našli až poobede. 

Večer sa nebezpečný materiál podarilo zneškodniť. Museli kvôlii tomu evakuovať desiatky obyvateľov. Na niekoľko hodín uzavreli tiež tunajšie hlavné nádraže, kde prehladávali podozrivú batožinu. Nakoniec sa ukázalo, že nepredstavovala nebezpečenstvo.

Polícia zadržala troch podozrivých

Po 22-ročnom Jaberovi Albakrovi z Damasku, podozrivom z plánovania bombového útoku, polícia stále pátra. Úrady zverejnili fotografiu hľadaného Sýrčana a vyzvali obyvateľov, aby im o ňom poskytli akékoľvek informácie. Trojicu podozrivých, ktorí poznali Albakra, vzali do väzby v meste Chemnitz. Vyšetrovatelia zatknutých aktuálne vypočúvajú.

Viac o téme: EvakuáciaNemeckoChemnitz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu