Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Rusko útočí na USA: To oni sú zodpovední za to, že prímerie v Sýrii zlyhalo!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ALEPPO - Spojené štáty neboli schopné splniť kľúčové dohody, ktoré s Ruskom dosiahli ohľadne Sýrie, a zodpovednosť sa snažia teraz preniesť na Moskvu. Vyhlásila to dnes podľa agentúry DPA hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová.

USA podľa jej slov neboli schopné oddeliť v obliehanom sýrskom meste Aleppo tzv. umiernené povstalecké skupiny od organizácie Džabhat Fath aš-Šám (bývalý Front an-Nusra), ktorú za teroristickú považuje aj Organizácia Spojených národov."Nečinnosť Washingtonu im (teroristom) umožnila preskupiť sa, dostávať zbrane a zmobilizovať sa," uviedla ďalej Zacharovová.

Hovorkyňa ruského rezortu diplomacie takto reagovala na rozhodnutie Washingtonu prerušiť vzťahy s Ruskom ohľadne Sýrie. O tom dnes informovalo americké ministerstvo zahraničných vecí, pričom ako dôvod uviedlo, že Moskva si neplní záväzky a nie je ochotná zabezpečiť, aby sýrsky režim dodržiaval dohody, s ktorými Rusko súhlasilo.

Mistura vyjadril sklamanie

Osobitný vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura vyjadril v pondelok "hlbokú ľútosť" nad tým, že zlyhalo americko-ruské diplomatické úsilie dosiahnuť prímerie v Sýrii. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

De Mistura uviedol, že Organizácia Spojených národov bude naďalej "energicky presadzovať politické riešenie" v Sýrii a "nikdy neponechá sýrsky ľud osudu nekonečného násilného konfliktu". 

Vyslancov úrad v Ženeve v pondelok informoval, že de Mistura cíti ľútosť, že snaha USA a Ruska oživiť prímerie "nedospela k pozitívnemu záveru".USA v pondelok už skôr pozastavili dvojstranné kontakty s Ruskom ohľadne riešenia sýrskeho konfliktu, keďže sa uskutočnili nové útoky na štvrte severosýrskeho mesta Aleppo ovládané povstalcami - a Washington vysvetlil, že Rusko nedodržalo podmienky nedávnej dohody o prímerí a dodávkach humanitárnej pomoci.

Viac o téme: RuskoUSA. Sýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu