Utorok18. jún 2024, meniny má Vratislav, zajtra Alfréd

Dotrhané putá medzi svetovými mocnosťami: USA prerušili dvojstranné vzťahy s Ruskom ohľadne Sýrie

Barack Obama a Vladimir Putin
Barack Obama a Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Spojené štáty prerušili dnes dvojstranné vzťahy s Ruskom ohľadne Sýrie. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie amerického ministerstva zahraničných vecí.

"Nebolo to rozhodnutie, ktoré by sa prijímalo ľahko," uviedol hovorca amerického ministerstva John Kirby s poukázaním na zdĺhavé rokovania, ktoré Spojené štáty a Rusko viedli ohľadne ukončenia občianskej vojny v Sýrii.

"Bohužiaľ, Rusko si neplnilo záväzky a zároveň nebolo ochotné zabezpečiť, aby sýrsky režim dodržiaval dohody, s ktorými Moskva súhlasila," dodal podľa agentúry DPA Kirby.

Rusko je americkým oznámením prerušenia spolupráce v Sýrii sklamané

Rozhodnutie Spojených štátov prerušiť s Ruskom spoluprácu ohľadne riešenia sýrskeho konfliktu "vyvoláva sklamanie", uviedol dnes podľa agentúry DPA nemenovaný vysokopostavený predstaviteľ ruského ministerstva zahraničných vecí. Nemenovaný zdroj tiež uviedol, že ministerstvo zahraničných vecí bude na rozhodnutie USA o ukončení spolupráce v Sýrii oficiálne reagovať až po jeho hlbšej analýze.

Rusko: USA si nesplnili záväzky ohľadne Sýrie a vinu sa snažia hodiť na Moskvu

Spojené štáty neboli schopné splniť kľúčové dohody, ktoré s Ruskom dosiahli ohľadne Sýrie, a zodpovednosť sa snažia teraz preniesť na Moskvu. Vyhlásila to dnes podľa agentúry DPA hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová. USA podľa jej slov neboli schopné oddeliť v obliehanom sýrskom meste Aleppo tzv. umiernené povstalecké skupiny od organizácie Džabhat Fath aš-Šám (bývalý Front an-Nusra), ktorú za teroristickú považuje aj Organizácia Spojených národov.

"Nečinnosť Washingtonu im (teroristom) umožnila preskupiť sa, dostávať zbrane a zmobilizovať sa," uviedla ďalej Zacharovová. Hovorkyňa ruského rezortu diplomacie takto reagovala na rozhodnutie Washingtonu prerušiť vzťahy s Ruskom ohľadne Sýrie. 

Viac o téme: RuskoUSASýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu