Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Amerika sa chystá na rozhodujúci krok: Bude od neho závisieť ich vzťah ku zvyšku sveta

Hillary Clintonová a Donald Trump
Hillary Clintonová a Donald Trump (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Američania si v nadchádzajúcich voľbách budú musieť zvoliť medzi príklonom či naopak odklonom od medzinárodného spoločenstva. Vo svojom prejave na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku to podľa agentúry DPA uviedol v piatok nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier.

Spojené štáty si podľa Steinmeiera v nadchádzajúcich prezidentských voľbách 8. novembra zvolia, či sa chcú vzdialiť od zvyšku sveta sužovaného krízou alebo s ním naopak pri riešení týchto problémov užšie spolupracovať. 

Šéf nemeckej diplomacie vo svojom prejave nabádal tiež na rýchle obnovenie prímeria v Sýrii, pričom sýrsku vládu na čele s Bašárom Asadom vyzval na ukončenie útokov a umožnenie vstupu humanitárnej pomoci na obliehané územia. 

"Asad musí prestať so svojimi útokmi - za ktoré, ako sa domnievam, nesie zodpovednosť aj Moskva," uviedol Steinmeier. "A ak sa nám nepodarí uspieť, potom dámy a páni, sa všetko úsilie o nájdenie politického riešenia v Sýrii stratí v spŕške bômb," dodal. 

Cruz to vidí jednoznačne

Texaský senátor Ted Cruz vyjadril v piatok podporu svojmu niekdajšiemu rivalovi o prezidentskú nomináciu republikánskej strany Donaldovi Trumpovi. Jeho krok je veľkým prekvapením najmä preto, že v minulosti síce Trumpovi k nominácií zablahoželal, otvorene ho však podporiť odmietol, uviedla agentúra AP. 

Cruz na sociálnej sieti Facebook uviedol, že podporiť Trumpa v prezidentskom súboji sa rozhodol z dvoch dôvodov. Po prvé preto, že je republikánskym kandidátom. Po druhé preto, lebo sa domnieva, že Hillary Clintonová by bola ako prezidentka "úplne neakceptovateľná"

Cruz bol v republikánskych primárkach Trumpovým najväčším súperom, pričom nakoniec skončil na druhom mieste. Newyorského miliardára sa následne zdráhal podporiť celé mesiace, a to aj napriek svojmu skoršiemu sľubu postaviť sa za akéhokoľvek republikánskeho kandidáta. 

Trumpových podporovateľov Cruz rozhneval najmä svojím vystúpením na júlovom zjazde Republikánskej strany v Clevelande. Miliardárovi vtedy síce zablahoželal k republikánskej prezidentskej nominácii, otvorene ho však nepodporil, za čo ho zhromaždený dav vypískal. 

"Po mesiacoch starostlivého zvažovania, modlitieb a spytovania si vlastného svedomia, som sa rozhodol, že v deň volieb budem voliť republikánskeho kandidáta, Donalda Trumpa," uvádza ďalej Cruz vo svojom príspevku na Facebooku. Tvrdí tiež, že nadchádzajúce voľby považuje za úplne iné než všetky predošlé a trvalo mu teda dlho, kým si ujasnil, aký postoj v nich má zaujať. Samotný Trump v reakcii uviedol, že je Cruzovou podporou "veľmi poctený". Negoval tak svoje predošlé vyjadrenia, že o podporu texaského senátora vôbec nestojí a neprijme ju.

Viac o téme: Prezidentské voľbyUSAFrank-Walter Steinmeier
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu