Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Francúzi odhalili tínedžerov: Vyvolali falošný poplach v Paríži a priznali sa k ďalším

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Parížska prokuratúra dnes vzniesla obvinenie voči dvom tínedžerom za šírenie falošnej správy o hroziacom teroristickom útoku v Paríži, ktoré mali počas uplynulého víkendu za následok veľké nasadenie policajných zložiek. Informovala o tom dnes spravodajská televízia BFMTV. Oboch chlapcov vo veku 14 a 16 rokov umiestnili do prevýchovného zariadenia, dodal denník Le Point.

Uplynulú sobotu došlo k "nabúraniu" telefonickej linky kostola sv. Lupa a sv. Egídia v oblasti Les Halles v centre Paríža. Hackeri potom polícii oznámili, že v kostole sú zadržiavaní rukojemníci. Polícia oblasť uzavrela a následným preverovaním zistila, že poplach bol falošný. 

Z telefonátu je podozrivý starší z obvinených chlapcov. Po druhom hackerovi, ktorého hlas počuť v telefonáte na políciu, sa zatiaľ stále pátra. Mladší zadržaný chlapec je podozrivý zo spoluúčasti. Francúzske médiá uviedli, že chlapci sa poznali len zo sociálnych sietí, kde vystupovali pod prezývkami Tylers Swatting a Zakhaev Yamaha.

Francúzske médiá informovali, že obaja tínedžeri sa priznali, pričom ako motív svojho konanie uviedli, že im šlo o vyvolanie rozruchu. Hrozí im trest väzenia v trvaní do dvoch rokov a vysoká pokuta. Počas výsluchov na polícii sa "Tylers Swatting" priznal, že v septembri spôsobil aj ďalšie falošné poplachy, keď oznamoval útoky, ktorých terčom sa mali stať stredné školy, obchodné domy či iné verejné miesta.

Sobotňajšia policajná operácia v centre Paríža vyvolala paniku v uliciach, ale aj búrlivú diskusiu na sociálnych sieťach. K incidentu totiž došlo len necelé dva mesiace po vražde kňaza priamo v kostole v meste Saint-Étienne-du-Rouvray pri Rouene. Brutálny čin spáchala dvojica mladých džihádistov.

Podozrivý mladík zavinil evakuáciu univerzity v Rouene 

Francúzska polícia vzala do vyšetrovacej väzby mladíka, ktorého podozrivé správanie viedlo v stredu popoludní k evakuácii areálu univerzity v Rouene vo francúzskej Normandii. Ako dnes na svojej stránke informoval denník Le Figaro, tajná služba už dávnejšie zaviedla na mladíka spis typu "S", čo znamená, že je podozrivý z islamistickej radikalizácie.

Na pohyb mladíka a jeho podozrivé správanie upozornil políciu v stredu popoludní jeden zo študentov, ktorý si zapísal aj ŠPZ jeho vozidla. Podľa médií sa podozrivý v areáli univerzity vyskytoval často, pričom však nebol jej študentom. Polícia na základe avíza od študenta nariadila evakuáciu univerzitného areálu. Po jeho prehliadke informovala, že sa tam nenašli žiadne výbušniny.

Podozrivého muža však vypátrala a zadržala v mieste jeho trvalého bydliska - v obci Val-de-Reuil južne od Rouenu - a urobila tam aj bytovú prehliadku. Podozrivý je momentálne vo vyšetrovacej väzbe. V súvislosti s trvalou hrozbou teroristickými útokmi zažilo Francúzsko počas uplynulého víkendu dva poplachy - jeden v Paríži a druhý v meste Saint-Étienne. V prvom prípade dnes polícia vzniesla obvinenie voči dvom tínedžerom, a to za šírenie poplašnej správy.

Neďaleko Rouenu, v mestečku Saint-Étienne-du-Rouvray, sa koncom júla priamo v miestnom katolíckom chráme odohrala brutálna vražda starého kňaza Jacqua Hamela. Jej páchateľmi boli dvaja mladí džihádisti.

Viac o téme: Falošný poplachFrancúzskoParíž
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu