Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Tragédia v Maďarsku: Zrážku dvoch lietadiel neprežili štyri osoby, príčina je už známa

V okolí Budapešti sa zrazili dve lietadlá Zobraziť galériu (4)
V okolí Budapešti sa zrazili dve lietadlá (Zdroj: TASR)

GÖDÖLLÖ - Štyria ľudia zahynuli dnes predpoludním pri zrážke dvoch menších lietadiel v okolí Budapešti.

Informovala o tom tlačová agentúra MTI s odvolaním sa na hovorcu úradu ochrany proti katastrofám Peštianskej župy Attilu Csámpaia. Podľa správy maďarského rezortu obrany išlo o kolíziu strojov typu Cessna 182 a Piper 28. Vo vraku jedného z nich zahynuli medzi mestečkami Gödöllö a Isaszeg dvaja dospelí a dieťa, v druhom pilot. Príčiny tragického nešťastia objasní až vyšetrovanie za účasti expertov.

Príčinou bolo zlyhanie ľudksého faktoru

Za tragickým leteckým nešťastím, ktoré si dnes v Peštianskej župe v Maďarsku vyžiadalo štyri životy, bolo jednoznačne zlyhanie ľudského faktoru. Otázkou zostáva však, kto urobil chybu, odznelo z úst experta Györgya Peta dnes vo vysielaní prvého programu maďarskej verejnoprávnej televízie.

Tragédia v Maďarsku: Zrážku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

Podľa odborníkovho názoru možno očakávať dlhé vyšetrovanie, pretože menšie lietadlá, ktoré boli v tomto prípade účastníkmi zrážky, nemajú na palube čierne skrinky. Expert navyše upozornil, že jeden zo strojov využili krátko pred nešťastím na zoskok aktéri parašutistickej súťaže a že v súvislosti s podobnými podujatiami je vzdušný priestor v oblasti vyhradený výlučne pre súťažiacich, respektíve pre stroje, ktoré ich prepravujú.

Tragédia v Maďarsku: Zrážku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

Je preto pravdepodobné, že stroj typu Piper 28 sa v spomínanej lokalite nachádzal oprávnene, veď z neho zoskočili štyria parašutisti, a aj keď jeho pilota informovali o prítomnosti Cessny 182 v blízkosti, na túto správu už nereagoval, pretože zrejme bolo už neskoro, upozornil expert. Po kolízii oboch spomínaných strojov typu zahynuli vo vraku jedného z nich medzi mestečkami Gödöllö a Isaszeg dvaja dospelí a dieťa, v druhom pilot.

Viac o téme: ZrážkaLietadláMaďarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu