Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Francúzsko zadržalo podozrivých mužov: Obaja mali v zámere spáchať teroristické útoky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Dvoch mužov podozrivých z úzkych kontaktov s francúzskym džihádistom Rachidom Kassimom zadržali v piatok príslušníci francúzskych bezpečnostných zložiek. K zásahom došlo v Dole na východe krajiny a v Roanne neďaleko Lyonu. Informáciu priniesla dnes televízia BFM TV, podľa ktorej boli obaja podozriví v kontakte s Kassimom už po jeho ceste do Sýrie.

Francúzska polícia zadržala v uplynulých dňoch dvoch neplnoletých, ktorí mali udržiavať takisto kontakty s Kassimom známym výzvou na útoky voči francúzskym cieľom. Obaja mali v zámere spáchať teroristické útoky. Kassimovo meno sa spomína aj v súvislosti s komandom žien, ktoré sa francúzskej polícii podarilo odhaliť minulý týždeň.

Spomínaný Francúz je podľa tamojšej tlače propagandistom Daeš, ktorý z vojnových oblastí Sýrie a Iraku prostredníctvom šifrovanej siete Telegram komunikuje so svojimi sympatizantmi a vyzýva ich na páchanie atentátov. Francúzski vyšetrovatelia sa domnievajú, že Rachid Kassim viac alebo menej ovplyvnil páchateľov nedávnych útokov vo francúzskych mestách: v Magnanville v kraji Yvelines, kde Larossi Abballa zabil 13. júna policajta a jeho družku, ako aj páchateľov útoku v kostole v Saint-Étienne-du-Rouvray v kraji Seine-Maritime, kde dvojica mladíkov - Adel Kermiche a Abdel Malik Petitjean - surovo podrezala kňaza.   

Viac o téme: DaešRachid Kassim
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu