Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Drsné slová poľskej premiérka: Európsky parlament sa zosmiešňuje!

Beata Szydlová
Beata Szydlová (Zdroj: SITA)

VARŠAVA – Poľská premiérka Beata Szydlová dnes ostro kritizovala rezolúciu Európskeho parlamentu o dodržiavaní zásad právneho štátu v Poľsku. Europoslanci sa pri hlasovaní nechali ovplyvniť poľskou opozičnou stranou Občianska platforma (PO), uviedla Szydlová pre televíziu TVN24.

Opozícia chce podľa predsedníčky poľskej vlády takto presadiť svoje politické ciele v Poľsku. "(Európsky parlament) je rukojemníkom týchto politikov. Nechal sa vtiahnuť do hry, ktorá Európsky parlament zosmiešňuje a kompromituje," vyhlásila Szydlová, ktorej vyjadrenie citovala agentúra DPA.

EP v rezolúcii schválenej veľkou väčšinou hlasov vyzval v stredu Poľsko, aby vyriešilo svoju ústavnú krízu do konca októbra, teda v termíne, ktorý mu stanovila Európska komisia. V uznesení tiež konštatoval, že paralýza ústavného súdu v Poľsku ohrozuje demokraciu, základné práva a vládu zákona v krajine.

Brusel okrem iného kritizuje, že národno-konzervatívna poľská vláda odmieta zverejniť a tým správoplatniť viacero rozhodnutí ústavného súdu. Kritici vládu vo Varšave obviňujú, že chce tento súd "odstaviť" ako kontrolný orgán. Samotní sudcovia ústavného súdu vo veci zmien týkajúcich sa svojej inštitúcie rozhodli proti plánom vlády.

Viac o téme: PoľskoEurópska úniaBeata Szydlová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu