Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Cameron sa vzdal poslaneckého mandátu: Zastupoval tento obvod

David Cameron
David Cameron (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Bývalý britský premiér David Cameron sa dnes s okamžitou platnosťou vzdal mandátu poslanca Dolnej snemovne parlamentu. V ňom zastupoval volebný obvod Witney, v ktorom sa tak budú musieť konať doplňovacie voľby. Informovala o tom agentúra DPA.

Cameron odstúpil z postu britského premiéra 13. júla, keď sa mu pred celoštátnym referendom, ktoré sa konalo 23. júna, nepodarilo presvedčiť voličov, aby hlasovali za zotrvanie Británie v EÚ. Vtedy uviedol, že aj napriek tomu, že v rámci Konzervatívnej strany nebude zastávať nijakú vedúcu funkciu, v parlamente zostane.

Na poste premiérky a líderky konzervatívcov vystriedala Camerona po referende Theresa Mayová, ktorej úlohou je dozerať na proces vystúpenia Británie z EÚ. Cameronovi, ktorý stál na čele britskej vlády od roku 2010, sa v parlamentných voľbách v roku 2015 podarilo dosiahnuť znovuzvolenie. Jeho pozícia však bola po júnovom referende podľa agentúry AP neudržateľná, pretože viedol kampaň za zotrvanie Británie v EÚ, čo väčšina voličov v hlasovaní odmietla. 

Viac o téme: David Cameron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu