Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rusko sa pripravuje na veľkú vojnu a masívne zbrojí: Analytik šokuje, Ukrajina je naša

(Zdroj: SITA/AP)

BRATISLAVA - Rusko sa pripravuje na veľkú vojnu. Tá môže vypuknúť už čoskoro. Kremeľ nezaujíma, čo si myslia v Kyjeve a Ukrajina patrí k Rusku. Studená vojna je dobrá, netreba sa jej báť. Toto sú prekvapivo otvorené vyhlásenia ruského vojenského analytika, ktorý prehovoril o geopolitickom myslení v Moskve. Z jeho vyjadrení doslova mrazí.

Portál Defence matters priniesol zaujímavý rozhovor s ruským vojenským analytikom Pavlom Felgenhauerom. Ten otvorene povedal, že Rusko sa pripravuje na vojnu okolo roku 2030. Vojna by mala byť o prírodné zdroje, pričom vedúci predstavitelia ruskej armády hovoria o tejto možnosti už od roku 2013. "Už som spomenul, že predpokladá veľký konflikt, ku ktorému by mohlo dôjsť niekedy v rokoch 2025 až 2030. Bol by to konflikt o zdroje, ktorých má byť nedostatok. Verejne o tom hovoria predstavitelia ruského generálneho štábu od februára 2013,“ tvrdí Felgenhauer.

Okrem tohto silného tvrdenia ponúkol analytik akúsi sondu do zmýšľania vysokých ruských vojenských kruhov. Na prítomnosť vojsk NATO na východnom krídle, teda pri hraniciach Ruska, budú reagovať masívnymi manévrami a mobilizáciou vojakov. "V zásade je to príprava na možnú veľkú vojnu," tvrdí analytik.

Vojna v roku 2030

Súčasťou rozhovoru je aj analytikova odpoveď, či sa Rusko reálne pripravuje na vojnu. "Je to predčasné tvrdenie. Ale ako to vidia ruské vojenské kruhy, veľká vojna môže prísť okolo roku 2030. A pripra­vujeme sa na to dlhodobo," odpovedal s tým, že Rusko bude obnovovať vojenský arzenál a zbraňové systémy. "Rusko však momentálne nie je pripravené na to, aby sa pustilo do rozsiahleho konfliktu. Samozrejme, že sa nedá vylúčiť náhodná eskalácia."

Ukrajina je naša

Felgenhauer tiež povedal, že studená vojna je dobrá, pretože alternatívou je podľa neho iba skutočná vojna. "Netreba sa báť studenej vojny. Studená vojna je dobrá. Lebo čo je alternatívou? Skutočná vojna. Je potrebné si to uvedomiť." O Ukrajine sa vyjadruje ako o "našej".

"Ukrajina je pre ruský obranný perimeter dôležitá. Pre Moskvu je euroatlantická integrácia Kyjeva neakceptovateľná. Lebo Rusko to vníma tak, že teraz sa o tom len hovorí, ale do roku 2030 budú tanky, rakety a lietadlá NATO v Charkove. Takže Ukrajina je naša. Čo si o tom myslia Ukrajinci, Rusko nezaujíma. Moskva môže o iných veciach diskutovať. Napríklad, že Vilnius je váš, ale Kišiňov je náš. Kaukaz tiež. V zásade sa Rusko orientuje na bývalé hranice Sovietskeho zväzu. A ešte ho zaujíma špeciálny štatút pre bývalé krajiny Varšavskej zmluvy," hovorí otvorene analytik.

Putin žije v 19. storočí

Na záver rozhovoru hovorí analytik o tom, že Rusko sa do vojny hnať nebude. V prípade Ukrajiny očakáva, že "vybuchne zvnútra". Felgenhauer tvrdí, že Putin žije v 19. storočí. "Prezident Putin si Európu predstavuje ako koncert veľmocí. Z tohto hľadiska žije v 19. storočí. Putin je človekom minulosti, ani nepoužíva počítače, nemá ich rád, nedôveruje im," dodáva na záver s tým, že politika Ruska má logiku, aj keď to Západ nemusí tak vnímať.

Viac o téme: VojnaRuskoPavel Felgenhauer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu