Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Panika v Macedónsku: Zemetrasenie s magnitúdou 5,3 zranilo najmenej 30 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

SKOPJE- Zemetrasenie s predbežnou magnitúdou 5,3 otriaslo dnes popoludní okolím macedónskeho hlavného mesta Skopje: ľahko zranilo najmenej 30 ľudí a spôsobilo menšie škody na budovách, citovala macedónske orgány tlačová agentúra AP.

Seizmologička macedónskeho národného seizmologického observatória Dragana Cernihová povedala AP, že zemetrasenie zaznamenali tesne po 15. hodine SELČ. Uviedla, že dostala hlásenia o prasklinách v múroch budov a zrútených komínoch a tiež o poškodených strechách v okolí Skopje. Najmenej 30 ľudí utrpelo ľahké zranenia, keď v panike opúšťali svoje domovy, informovala večer hovorkyňa macedónskeho centra pre krízové situácie Nadica Včkova.

Podľa americkej geologickej služby USGS sa epicentrum zemetrasenie s predbežnou magnitúdou 5,3 nachádzalo štyri kilometre na východ až severovýchod od Skopje, v hĺbke 10 kilometrov. Nemecké Geologické výskumné centrum (GFZ) so sídlom v Postupimi uvádza magnitúdu dnešného zemetrasenie v Skopje 5,0.

Experti na zemetrasenie sa často rozchádzajú v odhadoch sily zemetrasenia. Dragana Cernihová povedala, že po silnom otrase nasledovali najmenej štyri silné následné otrasy. Predtým počas dňa zaznamenali slabšie zemetrasenie. Silné zemetrasenie v roku 1963 zrovnalo so zemou veľkú časť Skopje, zabilo vtedy vyše 1000 ľudí.

Viac o téme: Zemetrasenie Macedónsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu