Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Facebook si proti sebe pohneval Nórsko: Diktátorske spôsoby, Zuckerberg dostal otvorený list

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ŠTOKHOLM - Najväčší nórsky denník Aftenposten obvinil dnes z cenzúry sociálnu sieť Facebook. Tá totiž vo štvrtok zmazala jeho príspevok so známou čiernobielou fotografiou z obdobia vojny vo Vietname, ktorá zachytáva utekajúce nahé dievča po bombardovaní napalmom.

Fotografiu Nicka Uta z roku 1972, ktorá získala aj Pulitzerovu cenu, dnes Aftenposten zverejnil na titulnej strane svojho tlačeného vydania spoločne s otvoreným listom zakladateľovi a riaditeľovi spoločnosti Facebook Markovi Zuckerbergovi. Denník v ňom kritizuje rozhodnutie, na základe ktorého bol príspevok so zmienenou fotografiou zmazaný z účtu na sociálnej sieti kvôli vyobrazenej nahote.

Šéfredaktor Aftenpostenu Espen Egil Hansen uviedol, že denník s odstránením fotografie nesúhlasí a nemôže sa s týmto krokom zmieriť. Aftenposten nie je posledným užívateľom Facebooku, z ktorého stránky bol pre zákaz zobrazovať nahotu vymazaný tento legendárny záber, približuje agentúra DPA.

Fotografiu dnes totiž zdieľala na rovnakej sieti nórska premiérka Erna Solbergová, pričom k nej napísala, že Facebook uvažuje nesprávne, ak cenzuruje takéto snímky. O niekoľko hodín neskôr bol zmazaný aj tento príspevok, pričom premiérka ho podľa vlastných slov neodstránila sama.

Hansen na margo celého incidentu vyjadril obavy z toho, že "najdôležitejšie médium sveta obmedzuje slobodu namiesto toho, aby ju rozširovalo" a občas to robí dokonca "diktátorským spôsobom".

Facebook odvolal zákaz fotografie nahého dievčaťa z vojny vo Vietname

Facebook odvolal v piatok svoj zákaz týkajúci sa slávnej čiernobielej fotografie z vojny vo Vietname, ktorá zachytáva utekajúce nahé dievča po bombardovaní napalmom. Urobil tak v reakcii na rozsiahlu kritiku politiky Facebooku týkajúcu sa nahoty, informovali svetové agentúry AP a DPA.

Facebook uviedol, že si uvedomuje "dejiny a globálny význam" snímky a povedal, že už ju nebude blokovať na svojej sieti, hoci takáto fotografia nahého dieťaťa "môže byť kvalifikovaná ako detská pornografia". Facebook vo vyhlásení uviedol, že "hoci uznáva výnimočnosť tejto fotografie, je ťažké nájsť hranicu medzi povolením fotografie nahého dieťaťa v jednom prípade a nepovolením v iných prípadoch". Následne svoje rozhodnutie zmenil s tým, že bude potrebovať čas na úpravu svojich systémom.

Viac o téme: NórskoErna SolbergováAftenposten
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu