Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Spojenie tajných služieb Francúzska a Nemecka? Čoskoro možno realitou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Francúzska zahraničná rozviedka DGSE (Generálne riaditeľstvo pre vonkajšiu bezpečnosť) údajne uvažuje o zlúčení s nemeckou Spolkovou spravodajskou službou (BND). Cieľom tohto kroku má byť vytvorenie protiváhy voči tajným službám Spojených štátov, napísal vo svojom dnešnom vydaní francúzsky denník Le Monde s odvolaním sa na vyjadrenia Bernarda Barbiera, ktorý až do roku 2014 pôsobil v DGSE ako riaditeľ technického oddelenia.

DGSE a BND by mali spoločne okolo 15.000 zamestnancov. Pritom len americká Národná bezpečnostná agentúra (NSA) zamestnáva 60.000 ľudí. Francúzski politici však podľa Barbiera sa návrhom fúzie doteraz nezaoberali.

Barbier tvrdí, že nie je možné vytvoriť jednu európsku tajnú službu, pretože krajiny Európskej únie nemajú k dispozícii rovnaké prostriedky a aj kultúrne prostredie je v nich odlišné. V pomere k počtu obyvateľov sú na tom v tomto smere najlepšie Švédi, povedal Barbier v júni v jednej prednáške vo Francúzsku.

V Bruseli sa po vlaňajších a tohtoročných teroristických útokoch vo Francúzsku a Belgicku opakovane ozývajú hlasy za vytvorenie európskej tajnej služby. V Európskej únii je však táto téma už dlhší čas tabu, pretože spravodajská činnosť spadá do kompetencie členských štátov, pripomenula agentúra DPA s tým, že Nemecko takýto návrh vlani kategoricky odmietlo.

Barbier pritom považuje Nemcov za serióznych partnerov. "Veľa som s nimi spolupracoval, najprv pri odovzdávaní našich skúseností, ale aj technických prostriedkov. Nemeckí a francúzski inžinieri veľmi dobre spolupracujú," konštatoval.

Barbier v tejto súvislosti povedal, že USA stoja za počítačovým útokom na Elyzejský palác z roku 2012. Francúzi podľa neho nešpehovali spojencov, ale keď Američania toto pravidlo porušili, bol to šok. V roku 2013 došlo k zhoršeniu vzťahov medzi Parížom a Washingtonom, keď médiá informovali, že NSA vo Francúzsku zrejme sledovala nielen osoby podozrivé z terorizmu, ale aj ľudí v oblasti obchodu, politiky a štátnej správy.

Viac o téme: Tajné službyNemeckoFrancúzsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu