Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Uzbecký prezident Karimov je mŕtvy: Utrpel mozgovú príhodu

Islam Karimov
Islam Karimov (Zdroj: SITA)

TAŠKENT - Uzbecký prezident Islam Karimov zomrel vo veku 78 rokov po tom, ako utrpel mozgovú príhodu. Informovala o tom dnes svetová agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na tri zdroje z diplomatických kruhov.

"Áno, zomrel," povedal jeden zo zdrojov o Karimovovi, ktorý bol hospitalizovaný od soboty 27. augusta. Zdravotný stav Karimova (78) sa za posledných 24 hodín prudko zhoršil, uviedol uzbecký kabinet v stručnom oznámení zverejnenom v oficiálnom vládnom denníku Narodnoje slovo vychádzajúcom v ruštine. "Lekári hodnotia jeho zdravotný stav ako kritický," informoval kabinet a dodal, že Karimov je v nemocnici od soboty 27. augusta, keď utrpel mozgovú porážku.

Niekoľko ďalších médií, vrátane ruskej tlačovej agentúry RIA Novosti a uzbeckého spravodajského portálu Gazeta.uz, takisto priniesli správy s odcitovaným spomínaným oznámením. Karimov vládol v Uzbekistane, ktorý je veľkým vývozcom bavlny a krajinou bohatou takisto na zlato a zemný plyn, autoritárskym štýlom od roku 1989 - najprv ako komunistický vodca a potom, po rozpade Sovietskeho zväzu v roku 1991, ako prezident.

Tvrdo potláčal každú opozíciu a verejne nepodporoval žiadneho nástupcu, napísala svetová agentúra AP v stredu 31. augusta, teda na štátny sviatok Deň nezávislosti. Ruské tlačové agentúry v deň osláv uviedli, že ich viedol premiér Šavkat Mirzijojev, ktorý je podľa šíriacich sa fám možným nástupcom Karimova. 

Neistota okolo zdravotného stavu prezidenta Karimova vyvoláva už niekoľko dní obavy, že Uzbekistan môže postihnúť vlečúci sa vnútropolitický zápas medzi záujmovými klikami o vedenie krajiny - a to môžu využiť islamskí radikáli.

Viac o téme: UzbekistanIslam Karimov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu