Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Po vraždiacom zemetrasení sa napokon uskutoční štátny pohreb v zničenom Amatrice

Zničené budovy po zemetrasení v Taliansku. Zobraziť galériu (3)
Zničené budovy po zemetrasení v Taliansku. (Zdroj: SITA)

AMATRICE - Stavebné čaty pracovali celú noc, aby postavili stanový komplex v mestečku Amatrice v strednom Taliansku, ktoré minulý týždeň zničilo zemetrasenie a kde sa nakoniec bude konať štátny pohreb. Stalo sa tak po tom, ako obyvatelia Amatrice verejne zamietli pôvodný plán talianskej vlády, aby sa obrad uskutočnil vo vzdialenom letiskovom hangári. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Dnešný pohreb pre viac ako 200 z celkovo 292 obetí ničivého zemetrasenia sa uskutoční v popoludňajších hodinách na pôde katolíckeho domova pre seniorov, na okraji stredovekého centra mestečka Amatrice, ktoré bolo zrovnané so zemou. V Taliansku pri príležitosti pohrebu vyhlásili dnešok za druhý deň národného smútku v nadväznosti na minulotýždňové zemetrasenie (24.8.), ktoré zničilo dediny v strednej časti krajiny.

Po vraždiacom zemetrasení sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)
Po vraždiacom zemetrasení sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Vládni úradníci pôvodne plánovali usporiadať pohreb v hlavnom meste provincie Rieti, vzdialenom 65 kilometrov, a chceli nechať pozostalých sledovať obrad v televízii. Obyvatelia Amatrice bojujúci so zármutkom a traumou sa však proti tomu búrili, a tak premiér Matteo Renzi tento plán zmenil, aby sa vyhol verejnej blamáži a poškodeniu vzťahov s verejnosťou.

Viac o téme: PohrebZemetrasenie TalianskoAmatrice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu