Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Turci varujú kurdské milície v Sýrii: Ak neustúpite, budeme útočiť ďalej

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ANKARA/BEJRÚT - Turecko pohrozilo dnes kurdským milíciám v severnej Sýrii ďalšími vojenskými údermi, ak sa nestiahnu ďalej na východ od oblasti, v ktorej turecká armáda minulý týždeň spustila pozemnú operáciu. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG) sýrskych Kurdov sa musia v súlade s prísľubmi "okamžite" stiahnuť na územie východne od rieky Eufrat. Inak "sa stanú cieľom", vyhlásil turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu po dnešnom stretnutí s holandským rezortným kolegom Bertom Koendersom v Ankare.

Turecké tanky prešli cez hranicu minulú stredu, aby pomohli sýrskym povstalcom dobyť mesto Džarábulus z rúk extrémistickej skupiny Daeš, no tiež zabrániť ďalšiemu postupu sýrskych Kurdov v pohraničnej oblasti.

Čavušoglu obvinil dnes Spojenými štátmi podporované YPG z "etnických čistiek" s tvrdením, že kurdským milíciám ide o vyhnanie Arabov z regiónu okolo severosýrskeho mesta Manbidž. Turecko podľa ministra naopak podporuje miestnych obyvateľov.

Hlavný hovorca YPG označil dnes tvrdenia Turecka, že bojuje proti jednotkám YPG západne od Eufratu, za nepravdivé a za zámienku na ďalšie rozšírenie tureckej "okupácie" sýrskeho územia. "K Manbidžu nie sú vysielané absolútne nijaké vojenské posily YPG," zdôraznil Redur Xelil vo vyjadrení pre agentúru Reuters.

Turecká ofenzíva v severnej Sýrii dostala do neľahkej situácie Washington. Ten si v uvedenom regióne musí vybrať medzi podporou Turecka ako člena NATO, ktorý na svojom území desaťročia bojuje proti kurdským povstalcom a územné zisky sýrskych Kurdov pri hranici tak vníma so znepokojením, a podporou YPG, ktoré boli počas päťročnej sýrskej vojny podľa USA najefektívnejšou pozemnou silou v boji proti IS.

Spojené štáty kritizovali dnes zrážky medzi tureckými jednotkami a niektorými opozičnými skupinami v severnej Sýrii ako "neprijateľné" a vyzvali všetkých ozbrojených aktérov v tejto oblasti, aby na seba neútočili a sústredili sa na boj proti Daeš.

"Považujeme tieto zrážky - v oblastiach, kde sa nenachádza Daeš - za neprijateľné a za zdroj hlbokého znepokojenia," uviedol osobitný vyslanec amerického prezidenta pre koalíciu bojujúcu proti IS Brett McGurk.

Sýrski opoziční aktivisti uviedli, že pri Tureckom vedenej operácii v severnej Sýrii prišlo o život najmenej 35 civilistov. Turecko popiera, že by zasiahlo nejakých civilistov. V sobotu v oblasti zahynul pri raketovom útoku kurdských jednotiek turecký vojak.

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) dnes hlásilo, že sýrski povstalci podporovaní tureckou armádou obsadili za posledné dva dni ďalších 11 dedín, ktoré dosiaľ kontrolovali Kurdmi vedené milície, pričom od Daeš dobyli len ďalšie dve dediny.

Viac o téme: útokyTureckoSýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu