Pondelok27. máj 2024, meniny má Iveta, zajtra Viliam

Guvernér ukázal novinárom telo mŕtveho veliteľa Talibanu Dadulláha

Veliteľ Mulla Dadulláh bol zabitý počas vojenskej operácie v Afganistane. Zobraziť galériu (2)
Veliteľ Mulla Dadulláh bol zabitý počas vojenskej operácie v Afganistane.

KANDAHÁR - Guvernér juhoafganskej provincie Kandahár Asadulláh Chálid v nedeľu oznámil, že počas operácie koaličných síl vedených USA, afganských vojakov a príslušníkov NATO zahynul veliteľ vojenských operácií Talibanu v južnom Afganistane mulla Dadulláh.

Ako povedal, "bol chrbtovou kosťou Talibanu, bol to brutálny a krutý veliteľ, ktorý zabíjal a popravoval afganských civilistov." O smrti veliteľa Talibanu už informoval hovorca afganských spravodajských služieb Saíd Ansárí. Hovorca Talibanu Kárí Jusúf Ahmádí však jeho smrť poprel. "Mulla Dadulláh žije," povedal pre agentúru AP prostredníctvom satelitného telefónu. Hovorca Talibanu tvrdí, že sa čoskoro objaví nová nahrávka, ktorá bude dôkazom, že Dadulláh, známy brutalitou a popravami afganských civilistov, žije.

Podľa afganských spravodajských služieb Dadulláh prišiel o život v južnej provincii Helmand, v oblasti neďaleko Sangin a Nahri Sarraj, kde sa odohrali ťažké boje za účasti britských a afganských vojakov a amerických špeciálnych síl. Medzinárodné sily Severoatlantickej aliancie ISAF smrť veliteľa vojenských operácií Talibanu v južnom Afganistane nepotvrdili, ale považujú to za možné.

Chálid ukázal Dadulláhove telo novinárom na tlačovej konferencii v sídle guvernéra. Reportér agentúry AP videl telo, vystreté na lôžku a odeté v tradičnom afganskom odeve. Je známe, že Dadulláh nemal ľavú nohu, podobne ako ukázané telo, na ktorom boli tri strelné rany, jedna v zadnej časti hlavy a dve v bruchu. V decembri počas amerického leteckého útoku pri pakistanských hraniciach zahynul iný popredný veliteľ Talibanu v južnom Afganistane, mulla Achtar Muhammad Usmání. Práve on bol spolu s Dadulláhom a mullom Obajdulláhom považovaný za troch hlavných spolupracovníkov lídra Talibanu mullu Umara.

Dadulláh, ktorý je etnický Paštún a pochádza z južnej provincie Uruzgan, prišiel o nohu v bojoch proti sovietskej armáde, ktorá okupovala Afganistan v 80. rokoch. Ako veliteľ Talibanu sa objavil počas bojov proti Severnej aliancii v severnom Afganistane v 90. rokoch, keď spolu s radikálnymi milíciami obsadili severné mesto Mazár-e-Šaríf. Dadulláh viedol masakru etnických Hazarov v roku 1999 v provincii Bamijan, kde Taliban v roku 2000 zničil obrovské staroveké sochy Budhov vytesané do skalného útesu. Od zvrhnutia Talibanu v roku 2001 sa Dadulláh stal zrejme najvýznamnejším a najobávanejším veliteľom. Často sa objavoval vo videonahrávkach a rozhovoroch. Začiatkom roka predpovedal obrovskú jarnú ofenzívu militantov, ktorá sa však neuskutočnila.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu