Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Ďalší krvavý útok islamistov, ktorý za sebou zanechal len smrť: 40 obetí, vyhlásili trojdňový smútok

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

BENI - Desiatky ľudí na východe Konga prišli v noci nadnes o život pri útoku, ktorý spáchali strelnými zbraňami a mačetami vyzbrojení militanti z povstaleckej skupiny ADF sídliacej v Ugande. Útok sa odohral v južnej časti mesta Beni. Konžská vláda z neho obvinila islamistických povstalcov z ugandského hnutia Spojené demokratické sily (ADF).

Guvernér provincie Severné Kivu informoval o "približne 36 obetiach na životoch", zatiaľ čo šéf mimovládnej organizácie Občianska spoločnosť mesta Beni odhadol počet obetí na najmenej 40. Konžská vláda po útoku vyhlásila trojdňový štátny smútok, informoval dnes jej hovorca Lambert Mende.

K útoku v Beni došlo niekoľko dní po schôdzke konžského prezidenta Josepha Kabilu s jeho ugandským náprotivkom Yowerim Musevenim. Cieľom schôdzky bolo nájsť prostriedky, ako lepšie koordinovať reakciu ozbrojených síl oboch krajín na útoky islamistických povstalcov. Islamistické hnutie ADF vzniklo v roku 1995 v Ugande, odkiaľ sa neskôr presunulo do Konga. Mesto Beni sa nachádza asi 50 kilometrov západne od hraníc s Ugandou. 

Od vojen, ktoré sa v Kongu odohrávali v rokoch 1996-2003, sú na východe Konga aktívne ešte stále desiatky ozbrojených skupín. Ich cieľom je získať kontrolu nad územím i nad nerastným bohatstvom, ktoré sa tam nachádza.

Viac o téme: Islamistiútok Beni
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu