Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Krvavý konflikt v Sýrii si pýta daň, ďalšia krajina hlási straty: Zahynulo tam už stovky bojovníkov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

TEHERÁN - Počas konfliktu v Sýrii zahynulo už najmenej 400 príslušníkov iránskych bojových brigád. Oznámila to v sobotu agentúra AP s odvolaním sa na správy iránskych médií.

Polooficiálna tlačová agentúra ILNA v tejto súvislosti citovala Mohammada Alího Šahídího, šéfa takzvanej Nadácie mučeníkov. Táto inštitúcia poskytuje finančnú podporu rodinným príslušníkom Iráncov, ktorí zahynuli v boji za svoju vlasť. 

Podľa Šahídího už jeho nadácia začala riešiť prípady najmenej 400 členov iránskych brigád v Sýrii, ktorí prišli o život počas bojov. Zhruba polovicu z nich predstavujú afganskí šiiti. Príslušníci tejto afganskej menšiny, z ktorých časť žije v Iráne, bojujú aj v iránskych jednotkách v Sýrii. Teherán v sýrskom konflikte poskytuje vojenskú a politickú pomoc prezidentovi Bašárovi Asadovi. Dnešné slová šéfa Nadácie mučeníkov sú podľa AP vôbec prvým vyjadrením, ktoré naznačuje, koľko členov iránskych milícií bolo doposiaľ zabitých počas bojov v Sýrii.  

Boje v provincii Aleppo pripravili o život najmenej 49 civilistov

Najmenej 49 civilistov vrátane piatich detí zahynulo v sobotu na území sýrskej provincie Aleppo, kde pokračujú boje medzi vládnymi silami a povstaleckými skupinami. Agentúra AP o tom dnes informovala s odvolaním sa na sýrskych aktivistov a štátne médiá.

Monitorovacia organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii uviedla, že útoky vládneho letectva a delostrelectva na oblasti pod kontrolou opozície v meste Aleppo a jeho okolí pripravili o život 40 civilistov. Sieť opozičných aktivistov známa ako Miestne koordinačné výbory hlásila z opozičných oblastí až 45 civilných obetí.

Sýrske štátne médiá i SOHR uviedli, že povstalci pri ostreľovaní štvrtí Aleppa v rukách vlády zabili deviatich civilistov vrátane dvoch detí. Podľa štátnych médií ďalších 22 ľudí utrpelo zranenia. V Aleppe, ktoré bolo pred vypuknutím vojny najväčším mestom v Sýrii, uviazlo podľa odhadov 250.000 až 300.000 civilistov a niekoľko tisíc ozbrojených odporcov režimu prezidenta Bašára Asada po tom, ako sýrska armáda mesto s pomocou ruských síl obkľúčila.

Viac o téme: Sýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu