Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Švédsko nemá so študentom, ktorý vydieral českú vládu žiadne zľutovanie: Už ho obžalovali

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Tip čitateľa)

PRAHA - Vo Švédsku obžalovali študenta spojeného s vydieraním českej vlády. Informoval o tom Český rozhlas, ktorý vysvetlil, že mladík podľa vyšetrovateľov ukradol na univerzite v Uppsale niekoľko toxických látok. Na české ministerstvo vnútra potom v roku 2014 prišla obálka s bielym práškom.

Následná operácia mala názov Ebola a okrem Švédska sa do nej zúčastnilo aj Slovinsko a Česko. Hovorca českej Národnej centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej podľa Českého rozhlasu uviedol, že "na území Slovinska bola zadržaná jedna osoba, ktorá mala zaslať jedy do ČR. Potom nasledovala operácia vo Švédsku". Ibehej dodal, že česká strana prípad odložila, lebo sa "nepodarilo zistiť skutočnosti oprávňujúce začať trestné stíhanie proti konkrétnej osobe".

Zásielky obsahujúce jedovaté látky dorazili v novembri a decembri 2014 na české veľvyslanectvo v Bratislave a na ministerstvá vnútra a financií v Prahe. Úradom v českej metropole boli zásielky odoslané zo Slovinska. Obálka s nebezpečným obsahom prišla na ambasádu v Bratislave zo Švédska, pričom neskôr sa k nej prihlásila skupina s názvom Pomstiteľ. České ministerstvo vnútra v rovnaký deň ako obálku s bielym práškom dostalo aj e-mail, v ktorom sa anonym vyhrážal otrávením vzduchu a vody v nákupných centrách, ak vláda nezaplatí 5000 bitcoinov.

Česká vláda však podľa švédskeho denníka The Local žiadne peniaze nevyplatila. Priame spojenie nemeckého študenta s týmto e-mailom sa dokázať nepodarilo. Prokuratúra ho preto obžalovala len z krádeže jedovatých látok a z napomáhania pokusu o vydieraní. Český rozhlas ešte uviedol, že švédsky prokurátor Henrik Söderman okrem upozornil, že polícia vyšetrovala nemeckého študenta aj v súvislosti s pokusom o vydieranie slovenskej vlády. "V novembri 2014 bol údajne podobný list zaslaný slovenskej vláde. Je to rovnaký postup, list zaslaný Slovensku ale už neexistuje, tak sme vo vyšetrovaní nepokračovali," spresnil prokurátor podľa Českého rozhlasu.

Viac o téme: ŠtudentŠvédsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu