Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Detaily smrti chlapca (†10) na najrýchlejšom tobogane sveta: Slová svedkov, z ktorých mrazí

Calebovi sa nedalo pomôcť. Zobraziť galériu (5)
Calebovi sa nedalo pomôcť. (Zdroj: SITA/AP, Rodina C. S.)

KANSAS CITY - Na obrovskom tobogane, označovanom za najvyšší a najrýchlejší na svete, sa v nedeľu v zábavnom parku Schlitterbahn Waterparks and Resorts v americkom Kansas City zabil desaťročný chlapec. Jeho otcom je miestny poslanec, republikán Scott Schwab, ktorý k tragickej smrti svojho syna, spolu s manželkou, vydal vyhlásenie. Caleb zomrel na poranenia krku, podľa svedka došlo k dekapitácii.

VIDEO Obrovská tragédia na tobogane smrti: Zahynul syn miestneho politika (†10)

Nehoda sa stala na najvyššej a najrýchlejšej šmýkačke na svete s nemeckým názvom Verrückt (bláznivý, šialený). Z dôvodu vyšetrovania incidentu bol park v nedeľu uzatvorený. Podľa polície išlo o tragédiu bez cudzieho zavinenia, ktorej príčiny zatiaľ nie sú známe.

Svedkovia sa pre KSHB-TV vyjadrili, že videli chlapca vyletieť do vzduchu po prvom prudkom poklese a vraziť do záchrannej siete, ktorá je po stranách toboganu ako preventívne opatrenie. Na šmýkačke sa objavila krv.

Caleb Schwab
Zobraziť galériu (5)
Caleb Schwab  (Zdroj: SITA/AP, Rodina C. S.)

Polícia informovala, že Caleb bol v trojmiestnom člne s dvoma dospelými ženami, ktoré k nemu nemali žiadny príbuzenský vzťah. Obe utrpeli zranenia neohrozujúce ich život a ošetrili ich v miestnej nemocnici. Jedna mala zlomenú čeľusť, druhá skončila so zlomenou tvárovou kosťou. Taktiež mala stehy pri oku.

Esteban Castenada povedal ABC News, že počul buchot prichádzajúci z toboganu a potom zbadal telo kĺzať smerom dolu. Dodal, že videl, ako bol chlapec sťatý. Leslie Castanedaová sa vyjadrila, že chlapec vyzeral byť veľmi útly a nemal na atrakcii, čo hľadať. Pri tobogane platia pravidlá týkajúce sa hmotnosti a výšky pasažierov, obmedzenia veku nie sú.

Otec Scott Schwab
Zobraziť galériu (5)
Otec Scott Schwab  (Zdroj: SITA/AP, Rodina C. S.)

Viac ako 400 ľudí už finančne pomohlo prostredníctvom internetovej stránky Calebovej rodine s výdavkami na pohreb. Blízki si chlapca pamätajú ako energetické dieťa plné života a viery. "Caleb bol neuveriteľný mladý muž," uviedol pastor Clint Sprague. "Bude nám chýbať jeho energia, jeho život, jeho úsmev, spôsob, akým dokázal rozžiariť izbu."

"Odo dňa, keď sa narodil, priniesol našej rodine a všetkým, s ktorými sa stretol, obrovskú radosť," napísali vo vyhlásení Calebovi rodičia, ktorí veria, že teraz je už po boku Ježiša, kde sa jedného dňa všetci spoločne stretnú.

Tobogan, na ktorom prišlo k tragédii.
Zobraziť galériu (5)
Tobogan, na ktorom prišlo k tragédii.  (Zdroj: SITA)

Schlitterbahn – najvyšší tobogan
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Hovorkyňa zábavného parku sa vyjadrila, že všetky atrakcie sú pravidelne testované a kontrolované každý deň. Bezpečnostný tím pracuje na plný úväzok a na program prevencie dohliada certifikovaný bezpečnostný inžinier. Park prevádzkuje súkromná spoločnosť, ktorá tvrdí, že jej predpisy sú dokonca prísnejšie, ako vyžaduje štát.

Tobogan Verrückt otvorili v júli 2014 ako súčasť miestneho vodného parku Schlitterbahn. K štartu vedie 264 schodov do výšky 51 metrov, čo zodpovedá 17 poschodiam. Po šmýkačke sa záujemcovia spúšťajú v trojmiestnych člnoch rýchlosťou presahujúcou 100 kilometrov za hodinu. Tobogan figuruje v Guinnessovej knihe rekordov ako najvyšší na svete.

Viac o téme: ToboganCaleb Schwab
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu