Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zverstvo duchovného: Oženil sa s dievčatkom (7), vraj mu ho ponúkli ako náboženskú obeť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: http://www.thinkstockphotos.com/)

KÁBUL - V Afganistane zatkli duchovného, ktorý sa oženil so sedemročným dievčatkom. Tvrdil, že mu ju rodičia ponúkli ako "náboženskú obeť".

Rodičia to však podľa agentúry AFP popreli a oznámili, že dieťa bolo unesené z ich domu v provincii Herát pred niekoľkými týždňami počas ramadánu. Mohammad Karím, ktorému je podľa afgánskych médií okolo šesťdesiať rokov, je teraz vo väzbe v provincii Ghór, kde sa prípad vyšetruje.

Masúm Anvaríová z provinčného úradu pre záležitosti žien v Ghóre povedala, že dieťa je v šoku. "Dievča nehovorí, len stále opakuje: ´Mám z toho muža strach´," prehlásila Anvaríová. V Afganistane je povolené vstupovať do manželstva v prípade žien od 16 rokov, u mužov od 18 rokov. Napriek tomu vo vidieckych oblastiach sa ale podľa AFP stále praktizujú sobáše detí.

V Ghóre zaznamenali pred štrnástimi dňami prípad úmrtia štrnásťročného dievčaťa Zahry, vydanú vo veku 12 rokov. Zomrela na následky ťažkých popálenín, ktoré v rodine utrpela. Mala za sebou dva roky trýznivého zachádzania a do rodiny bola daná výmenou za novú manželku pre svojho otca. Ide o prax, vďaka ktorej sa rodiny vyhnú vysokým svadobným výdajom. Zahrin otec si mohol "výmenou" vziať za ženu sestru dcérinho muža.

Nezávislá komisia pre ľudská práva v Afganistane má z minulého roku informácie o uzatvorení 235 manželstiev detí v tejto ázijskej krajine. V polovici z nich boli vydaté dievčatá vo veku mezi 11 a 15 rokov, avšak sedem percent boli sedem až desaťročné dievčatká. V krajine existuje tiež prax, kedy sa mladé dievča ponúkne ako "platba" pri riešení sporov medzi rodinami.

Viac o téme: DievčatkoSobášAfganistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu